۳- شبکهشهری، با کنترل جمعیت و موج مهاجرت، کنترل حجم سرمایه گذاری و به تبع آن تمرکززدایی فعالیت برای استقرار به تعادل میرسد.
۳-۱-۳- تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق
از آنجایی که تحلیل شبکهشهری از دو سلسلهمراتب جمعیتی و عملکردی نشأت میگیرد برای عملیاتی کردن متغیرها در بخش جمعیتی از آمار مربوط به جمعیت شهرهای خراسان رضوی طی سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۰ مورد استفاده قرار میگیرد؛ متغیرهای مورد بررسی در این بخش، جمعیت شهرها میباشد. در بخش سلسلهمراتب عملکردی با توجه به تعریف نظری آن از شاخص های زیر استفاده میگردد:
۱- جمعیت شهری: در این شاخص جمعیت شهرهای استان خراسان رضوی بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ مبنای عمل قرار گرفته است.
۲- تعداد خانوار شهری: در این شاخص تعداد خانوار شهرهای استان خراسان رضوی بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ مورد توجه قرار گرفته است.
۳- معکوس بعد خانوار: با توجه به اینکه بعد خانوار شاخصی منفی محسوب می شود در این شاخص معکوس بعد خانوار که از حاصل تقسیم تعداد خانوار بر جمعیت هر شهر به دست می آید مبنای عمل قرار گرفته است.
۴- نسبت جمعیت شهر به کل جمعیت شهرستان تابعه: در این شاخص نسبت جمعیت هر شهر به جمعیت کل شهرستانی که شهر در آن قرار گرفته است محاسبه شده است.
۵- نرخ رشد جمعیت شهری ۱۳۸۵- ۱۳۹۰: در این شاخص نرخ رشد جمعیت هر شهر در بازه زمانی ۵ ساله از سال ۱۳۸۵- ۱۳۹۰ با بهره گرفتن از فرمول رشد نمایی مورد محاسبه قرار گرفته است.
۶- تراکم جمعیت: حاصل تقسیم جمعیت هر یک از شهرهای استان خراسان رضوی به مساحت همان شهر.
-
- نرخ باسوادی کل: این شاخص حاصل تقسیم کل جمعیت باسواد بر کل جمعیت هر شهر میباشد.
۸- نرخ باسوادی زنان: این شاخص حاصل تقسیم جمعیت باسواد زن بر جمعیت زن هر شهر میباشد.
۹- نسبت پروانه ساختمانی صادرشده به تعداد خانوار: این شاخص حاصل تقسیم تعداد پروانه ساختمانی صادرشده بر تعداد خانوار هر شهر میباشد.
۱۰- سرانه فضای سبز شهری: این شاخص از حاصل تقسیم مساحت فضای سبز شهری به جمعیت هر شهر به دست آمده است.
۱۱- شاخص خدمات شهری: این شاخص با بهره گرفتن از روش شاخص مرکزیت و با در نظر گرفتن تعداد کشتارگاه، ایستگاه آتشنشانی، میدان میوه و تره بار، توالت، حمام، گورستان و پارک عمومی در هر شهر با بهره گرفتن از نتایج سالنامه آماری به دست آمده است.
۱۲- معکوس درآمد سرانه: حاصل تقسیم جمعیت شهر به بودجه عمرانی سال همان شهر در سال ۱۳۹۰٫
۱۳- درصد کل شاغلین: حاصل تقسیم جمع شاغلین به کل جمعیت سال ۱۳۹۰ و در نهایت ضربدر ۱۰۰٫
۱۴- درصد کل شاغلین در بخش صنعت: از تقسیم تعداد شاغلین در بخش صنعت بر کل شاغلین ضربدر ۱۰۰، این شاخص به دست آمده است.
۱۵- درصد کل شاغلین در بخش خدمات: این شاخص از حاصل تقسیم تعداد شاغلین در بخش خدمات به کل شاغلین در سال ۱۳۹۰، ضربدر ۱۰۰ به دست آمده است.
۱۶- درصد کل شاغلین در فعالیتهای نامشخص: در این شاخص تعداد شاغلین در فعایتهای نامشخص تقسیم بر کل شاغلین در سال ۱۳۹۰ شده است و حاصل در ۱۰۰ ضرب شده است.
در بخش دوم تعریف عملیاتی تعادل فضایی، از ۶ مولفه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، طبیعی، زیربنایی استفاده کردیم که با توجه به تعریف نظری که از تعادل فضایی داشتیم، همچنین عواملی که در هر یک از این مولفهها در عدم تعادل فضایی نقش داشته اند آورده شده است:
جدول ۳-۱ عوامل سیاسی
مولفه | شاخصها |
سیاسی | تغییرات تقسیمات کشوری در سطح استان خراسان رضوی (تبدیل روستا به شهر و…) |
قدرت نمایندگان در مجلس در چانه زنی برای افزایش اعتبارات برای شهرهای بزرگ از جمله مشهد، نیشابور، سبزوار و… | |
تقسیم استان در سال ۱۳۸۲ به ۳ استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی | |
حاکمیت نظام بسیط متمرکز (سیاستگذاری، برنامه ریزی و… از بالا به پایین) | |
عدم توجه به تقسیم کار ملی (عدم توجه به شهرهای میانی و کوچک در تقسیم کار) |
جدول ۳-۲ عوامل طبیعی
آخرین نظرات