در این بخش ابتدا به تعریفی اجمالی از بانک می پردازیم سپس مروری بر تاربخچه بانک در جهان و ایران داشته و بانکداری حاکم در ایران( بانکداری اسلامی) را شرح میدهیم.
یکی از مشکلات اساسی در بین حسابداران، نداشتن شناخت کافی به صورتهای مالی بانکها و مؤسسات مالی است؛ در این بخش به صورت کلی، توضیحی اجمالی بر ترازنامه داشته و همچنین مروری بر اقلام تشکیل دهنده صورت سودو زیان انجام خواهد شد که لازمه بررسی عملکرد مالی بانکهاست سپس به مروری بر معیارهای سودآوری که تحت کنترل مدیریت است، پرداخته خواهد شد ضمناً به مروری بر ادبیات ارزیابی عملکرد مالی و مفاهیم آن خواهیم داشت.
۲-۳ آشنایی با مفهوم بانک
با توجه به اینکه چه تعریفی از بانک را در نظر داشته باشیم، قدمت و زمان آغاز فعالیتهای بانکی فرق خواهد داشت. اگر بانکداری را با شروع فعالیتهای ایجاد و انجام حواله در نظر بگیریم، آغاز فعالیت بانکداری به قرنها قبل و شاید همراه با شروع و توسعه دادوستد بین انسانها و جوامع انسانی بازمیگردد.
واژه “بانک” اصطلاح قدیمی از زبان آلمانی است (Banck) که در ایتالیا مفهوم نیمکت (Banco) از این واژه استخراج شده و از آنجا که صرافان ایتالیایی در فلورانس روی نیمکتهایی در نزدیکی محلهای دادوستد قرار میگرفتند، این اصطلاح بهمعنی بانک تلقی شد. بانکداری امروزه یک پدیده از قرن هفدهم بهبعد میباشد.(پژویان،۱۳۸۶،ص۶).
۲-۴ تاریخچه بانک و بانکداری
۲-۴-۱ بانک و بانکداری در جهان
بانک آمستردام: در اوایل قرن هفدهم و با تمرکز دادوستد در کشور هلند و به خصوص شهر آمستردام، بانک آمستردام به وسیله شهرداری این شهر در سال ۱۶۰۹ تأسيس شد. عمده فعالیت این بانک، استاندارد نمودن سکههایی از فلزهای گرانبها بود. هرچند بانک آمستردام مبادرت به ایجاد سپرده مینمود، ولی قانونا مجبور به نگهداری ذخیره صد در صد از فلزات گرانبها برای این سپردهها بود. با گذشت زمان و افزایش اعتماد عمومی، بانک مبادرت به ایجاد پول (سپرده بدون پشتوانه) نمود که در نهایت بهعلت عدم توانایی مسوولین بانک در اداره امور سپردهها این بانک ورشکست شد.
بانک سوئد: شاید بتوان بانک سوئد را اولین بانک سهامی نامید. این بانک در اواسط قرن هفدهم به منظور استفاده از سپردهها و ایجاد قرضه و اعتبار آغاز به کار نمود و پس از مدت کوتاه مبادرت به انتشار اسکناس نیز نمود. این بانک نیز بهعلت عدم رعایت نسبت مناسب سپرده به ذخیره ورشکسته و منحل شد. پس از انحلال بانک سهامی سوئد، فورا بانک دیگری به صورت دولتی و بدون حق انتشار اسکناس در سوئد ایجاد شد.
بانک انگلستان: دومین بانک سهامی که به وجود آمد، بانک انگلستان با سرمایهای نزدیک به یک میلیون و دویست هزار لیره بود. طبق شرایط امتیازنامه، بانک حق دریافت سپرده از اشخاص، شرکت در معاملات اسنادی مثل خرید و فروش بروات تجارتی و ایجاد قرضه بانکی را داشت. بانک انگلیس همچنین حق انتشار اسکناس نیز داشت. امتیاز اولیه بانک انگلیس بیست سال بود. این امتیاز پس از چند نوبت که تجدید شد به امتیاز دایمی تبدیل گردید. این بانک چند مرتبه دچار بحران شد، ولی توانست از عهده مشکلات برآید. ولی بههر حال تا قبل از لغو کامل ارتباط لیره و طلا چندینبار مجبور به برهم زدن رابطه اسکناس و طلا شد. در سال ۱۹۲۳، انتشار اسکناس در انگلستان در انحصار بانک مذکور قرار گرفت.
بانک عمومی فرانسه: معمولا نام بانک عمومی فرانسه همراه با نام “[۵]جانلاو” میآید. جانلاو یک اسکاتلندی بود که موسس بانک عمومی فرانسه شد. او تجربیات زیادی از مسافرت و بررسی دادوستدها به دست آورده بود. او متوجه کمبود سیستم نقدینگی موجود برای انجام معاملات شده و یک سیستم پولی و اعتباری را مطرح نمود. هرچند پیشنهاد جانلاو در اسکاتلند مورد موافقت قرار نگرفت، ولی او با کمک یکی از درباریان فرانسه موفق به کسب اجازه تأسيس بانک عمومی فرانسه شد.
اساسنامه بانک، اجازه انتشار اسکناس قابل تبدیل و با ارزش ثابت را میداد. از آنجا که سکههای تقلبی و کمعیار در آن دوران رواج داشتند، اسکناسهای انتشار یافته به وسیله جانلاو مورد استقبال قرار گرفت. او سپس مبادرت به تشکیل “کمپانی غرب” نمود و پس از مدت کوتاه انحصار ضرب پول را تحصیل کرد. کمپانی غرب پس از تشکیل وابستگی شدیدی به دولت پیدا نمود، بهصورتی که اداره بسیاری از مؤسسات دولتی را بهعهده گرفت. تداخل کار بانک و کمپانی غرب در نهایت منجر به عدم اعتماد مردم شد. از آنجایی که بانک مقدار بسیار زیادی پول بدون پشتوانه صادر نموده بود، هجوم مردم به بانک عمومی پاریس منجر به ورشکستگی این بانک و جانلاو شد(پژویان،۱۳۸۶،ص۸).
۲-۴-۲ بانک و بانکداری در ایران
بانکداری در ایران: هرچند که فعالیتهای صرافی و تا حدی نیز اعتباری از زمانهای خیلی گذشته در ایران نیز سابقه داشته است، ولی بانکداری به مفهوم جدید آن در سال ۱۸۸۷ میلادی (۱۲۶۶ شمسی) تجربه شد.
بانک جدید شرق: در سال ۱۸۸۷ میلادی بانک جدید شرق یک شعبه در تهران افتتاح نمود. پس از مدت کوتاه شعبههای دیگری در شهرهای بزرگ ایران مثل تبریز، مشهد، اصفهان، شیراز، رشت و بوشهر نیز دایر گردید. بهعلت جدید بودن عملیات این بانک، مثل افتتاح حساب جاری و صدور چک، قبول سپرده و انجام نقل و انتقال سپردهها مورد استقبال مردم قرار گرفت. این بانک به سپردههای دیداری و مدتدار بهرهای نیز پرداخت مینمود. فعالیت مهم دیگر این بانک انتشار محدود یکنوع حواله بود که کاملا قابل تبدیل به طلا بود. این بانک پس از تأسيس بانک شاهنشاهی ایران منحل شد.
بانک شاهنشاهی: به موجب امتیازی در سال ۱۸۸۹ میلادی (۱۲۶۷ شمسی) که “بارون رویتر” بهمدت ۶۰ سال از دولت ایران کسب نمود، بانک شاهنشاهی افتتاح شد. این بانک علاوهبر فعالیتهای بانکی و تجارتی انحصارا به نشر اسکناس پرداخت. بانک شاهنشاهی دریافتها و پرداختهای دولت را نیز در داخل و خارج کشور انجام میداد و از پرداخت مالیات نیز معافیت داشت. بر اساس موافقتنامه امتیاز فوق، بانک نیز موظف بود که شش درصد از درآمد خالص خود را – که نمیباید از ۴۰۰۰ لیره در سال کمتر باشد – به دولت ایران پرداخت نماید. (رویتر علاوهبر انحصار بانک شاهنشاهی، امتیاز راهسازی، ایجاد راهآهن، استخراج از معادن و غیره را نیز کسب کرده بود که بابت این امتیازها شانزده درصد از سود خالص را به ایران پرداخت مینمود). بانک میباید وامی بهمبلغ ۴۰۰۰۰ لیره با بهره شش درصد و بهمدت ده سال به دولت ایران میپرداخت.
انحصار انتشار پول و صندوقداری دولت که بهمعنی انجام امور مالی دولت مثل پرداخت حقوق کارکنان دولت و غیره است، یک قدرت و اهمیت قابلتوجه به بانک شاهنشاهی داده بود. بهعبارت دیگر، این بانک در آن زمان تقریبا حکم بانک مرکزی را برای ایران داشت. از آنجایی که سرمایه بانک در انگلستان تادیه گردیده بود، مرکز قانونی آن در لندن قرار داشت و تابع قوانین کشور انگلستان بود، در حالی که مرکز فعالیت آن در تهران بود.
آخرین نظرات