۱-۸-۲ متغیرهای مستقل[۵]
عامل بازار
همان عامل بتا (β) میباشد، عامل بازار حاصل تفاوت میانگین بازدهی بازار و نرخ بازده بدون ریسک است.
عامل اندازه شرکت[۶]
حاصل تفاوت بازده ماهانه پرتفوی سهام با اندازه کوچک و بازده ماهانه پرتفوی سهام با اندازه بزرگ، است (اسماعیل ۲۰۱۲، ۲۹).
عامل ارزش دفتری به بازار[۷]
حاصل تفاوت بازده ماهانه پرتفوی سهام با نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار بالا و بازده ماهانه پرتفوی سهام با نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار پایین میباشد (اسماعیل ۲۰۱۲، ۳۰).
۱-۹- ساختار تحقیق
در فصل اول تحقیق، کلیات تحقیق مد نظر قرار میگیرد.
در فصل دوم، ابتدا ادبیات موضوع بررسی می شود. سپس تحقیقات خارجی و داخلی مرتبط با موضوع ارائه می شود.
در فصل سوم، روش اجرای تحقیق تشریح می شود. متغیرهای وابسته، مستقل و نحوه اندازه گیری آن ها به تفضیل بیان می شود. قلمرو تحقیق، جامعه آماری و نحوه اندازه گیری نیز در این فصل بیان
می شود. نحوه جمع آوری داده ها، تعریف مفاهیم، روش شناسی تحقیق، روش های آماری و آزمون فرضیهها در این فصل ارائه گردیده اند.
در فصل چهارم، یافته های تحقیق ارائه گردیده اند. آمار توصیفی در ابتدا ذکر شده است. سپس فرضیهها و مدل رگرسیون هر فرضیه ارائه شده اند.
در فصل پنجم، در ابتدا خلاصه ای از تحقیق بیان شده و یافته های پژوهش عنوان شده اند و این نتایج با تحقیقات دیگر پژوهشگران مقایسه شده است. و نتایج دیدگاه محقق بیان گردیده است. سپس نتیجه گیری تحقیق ارائه شده و در پایان پیشنهادات محقق برای استفاده کنندگان و پژوهش های آینده در این زمینه ذکر شده است.
۱-۹- خلاصه فصل
در این فصل ضمن بیان مقدمه، بیان مسأله، اهمیت و ضرورت پژوهش،اهداف پژوهش، قلمرو پژوهش، فرضیه های پژوهش و متغیرهای پژوهش ارائه گردیدند و در پایان روش جمع آوری اطلاعات و روش آزمون فرضیه های پژوهش و تحلیل اطلاعات تشریح شدند.
فصل دوم:
مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق
۲-۱- مقدمه
اندیشمندان مالی مدتها بر اساس مفروضات اقتصاد نئوکلاسیک به نظریهپردازی در حوزه مالی و نحوه تصمیم گیری افراد در بازارهای مالی پرداختهاند. اما مطالعات انجام شده در سالهای اخیر، بسیاری از مفروضات اقتصاد نئوکلاسیک را به چالش کشیدهاند. یکی از چالشبرانگیزترین مشاهدات در بازارهای مالی این است که برخلاف فرضیه بازار کارا که زیربنای بسیاری از نظریات ارائه شده در تئوری مالی مدرن است، بازده سهام عادی در بازه های زمانی مختلف دارای رفتار خاصی میباشد و سرمایه گذاران انفرادی می توانند بدون تحمل ریسک بیشتر و تنها با بهکارگیری راهبرد سرمایه گذاری مناسب، بازدهی بیش از بازده بازار به دست آورند. بررسی های انجام گرفته نشان میدهد که در بازه زمانی ۳ تا ۱۲ ماه پدیده تداوم بازده یا توالی در رفتار بازده سهام عادی وجود دارد و بنابرین میتوان با بهکارگیری راهبرد سرمایه گذاری توالی بازده سرمایه گذاری خود را افزایش داد. این پدیده بر خلاف دوره های زمانی کوتاه مدت و بلندمدت است که در آن ها پدیده بازگشت بازده وجود دارد و بهکارگیری راهبرد سرمایه گذاری معکوس منجر به کسب بازده بیشتر میگردد. مشاهده این موارد به این معنی است که میتوان با پیگیری تاریخی قیمت سهام عادی، بازده سرمایه گذاری خود را افزایش داد. محققان بسیاری سعی در توجیه پدیده تداوم بازده در میان مدت با بهره گرفتن از نظریه های مالی مدرن نموده اند (فدایی و دیگران ۱۳۸۴، ۲۰). در اینجا اضافه بازده کسب شده در راهبرد سرمایه گذاری توالی در واقع جبران ریسکهای ناشناختهای است که تئوریهای حاضر قادر به تبیین آن ها نیستند. برخی به جای فرضیه انسان عاقل اقتصادی که مدتها زیربنای تئوریهای مالی بوده است، از مفاهیم روانشناسی کمک گرفتهاند. به زعم ایشان اریبهای رفتاری سرمایه گذاران در بازار موجب تداوم بازده در میان مدت میگردد. بنابرین این تحقیق به دنبال این است که سودآوری راهبرد سرمایه گذاری معکوس را که در بسیاری از بازارهای توسعه یافته و برخی بازارهای نوظهور به اثبات رسیده است، در بورس اوراق بهادار ایران بررسی نماید (فدایی و دیگران ۱۳۸۵، ۳۶).
در این فصل ،ابتدا ادبیات موضوع بررسی می شود. سپس تحقیقات خارجی و داخلی مرتبط با موضوع ارائه می شود.
۲-۲- بازار سرمایه و نقش بورس اوراق بهادار در توسعه اقتصادی
منتقدین علم اقتصاد تا حدودی به طور طبیعی متعرض مبحث بورس اوراق بهادار بوده و به اهمیت و تاثیر آن در اقتصاد نپرداختهاند. در آثار آدام اسمیت، از بورس اوراق بهادار سخنی به میان نیامده است. دیوید ریکاردو نیز که خود از برکت شغل کارگزاری بورس به ثروت قابل توجهی رسیده بود از این نهاد دنیای اقتصاد آزاد گفتگو نمیکند. با ورود اقتصاد به دوره تولید انبوه، نقش بورس اوراق بهادار در اقتصاد چشم گیرتر می شود به طوری که امروزه این جمله که «بورس اوراق بهادار قلب اقتصاد است» واقعیتی انکارناپذیر است. علمای اقتصاد، بورس اوراق بهادار را برای تأمین و تجهیز منابع مالی، حیاتی میدانند اصولاً اهمیت وجود بازار متشکل سرمایه در ساختار اقتصادی هر کشوری بسیار احساس میگردد چنانچه از طریق تشکیل یک چنین بازاری ضمن حصول اهداف اقتصادی کشور در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز تا حدود زیادی اثرات سودمند و قابل توجهی را ایجاد خواهد نمود و به این ترتیب توجه به بورس و راه اندازی آن از ضروریات قطعی و لازمه حیات سالم اقتصادی هر جامعه محسوب میگردد. چرا که برای توسعه اقتصادی یک کشور، سرمایه گذاری امری بسیار ضروری است و برای آنکه سرمایه گذاری صورت گیرد نخستین شرط، وجود سرمایه یا جمع آوری آن است و طبیعیترین منبع برای جمع آوری سرمایه هر کشور، پس انداز افراد آن جامعه است، اما پسانداز افراد الزاماًً و به خودی خود به مصرف سرمایه گذار نمیرسد و ممکن است بخشی یا قسمت مهمی از آن به صورت راکد و بلااستفاده باقیمانده بنابرین میبایست تمهیدات و تدابیری اتخاذ گردد که پساندازها به سوی سرمایه گذاری سوق داده شود و در این زمینه، راههای مقطعی برای جلب پساندازها به سوی سرمایه گذاری وجود دارد که مهمترین و مناسبترین آن بورس اوراق بهادار است (علوی و امیری ۱۳۸۹، ۵۵).
آخرین نظرات