فرضیه دوم:پایداری سود در شرکت هایی که در گذشته بیشتر اقدام به هموار سازی سودکرده اند تحت شرایط عدم اطمینان محیطی بیشتر است.
۱- ۶ روش تحقیق :
تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت در حوزه تحقیقات توصیفی- علت و معلولی است زیرا محقق آنچه را که هست توصیف و تفسیر میکند.روش تحقیق استنادی و کتابخانه ای میباشد. در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از نرم افزار ره رآورد نوین و همچنین از اطلاعات آرشیوی سازمان بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. پس از جمع آوری داده ها اطلاعات با بهره گرفتن از نرم افزار Eviwes و Spssتجزیه و تحلیل می شود.
۱-۷ جامعه و نمونه آماری تحقیق:
کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اووراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۱جامعه آماری این تحقیق را تشکیل میدهد.
شرایط انتخاب نمونه به شرح زیر بوده است:
۱ قبل از سال ۱۳۸۵ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشند
۲پایان دوره مالی آن ها منتهی به پایان اسفند ماه باشد
۳ اطلاعات مورد نیاز جهت محاسبه متغیر های تحقیق در دسترس باشد
۴ طی دوره تحقیق تغییر دوره مالی نداده باشند.
۵ شرکت هایی که معاملات سهام آن ها حداقل سه ماه در یک سال مالی توقف داشته باشند از نمونه خارج میشوند.
۶ شرکت های سرمایه گذاری ، هلدینگ، بانک ها ، بیمه ها، صندوق بازنشستگی و خدماتی از نمونه خارج میشوند.
۱-۸ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
در این تحقق از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. آمار توصیفی برخی از اندازه گیری ها در مورد نمونه را ئه میدهد و با آمار استنباطی می توان درباره کل جامعه اماری یر اساس نتایجی که از نمونه به دست آمده است، قضاوت نمود این تحقیق برای آزمون فرصیه های تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون، آزمونt استیودنت ورگرسیون چندگانه استفاده نمود.
۱- ۹ شرح واژه ها و اصطلاحات تحقیق:
۱-۹-۱هموارسازی سود
هموارسازی سود اقداماتی ارادی و آگاهانه توسط مدیران برای کاهش نوسانات سود با بهره گرفتن از ابزارهای حسابداری مشخص میباشد.(فدنبرگ و تیرول، ۱۹۹۵). در این تحقیق هموار سازی سود با بهره گرفتن از همبستگی منفی بین اقلام تعهدی اختیاری و تغیرات سود پیشبینی شده شرکت ها اندازه گیری می شود
۱-۹-۲عدم اطمینان محیطی:
عدم اطمینان محیطی تغییر در پدیدههای اطراف سازمان میباشد.عدم اطمینان محیطی در این تحقیق توسط تغییرات فروش اندازه گیری می شود.
۱-۹-۳- کیفیت سود
کیفیت سود مفهومی است که دارای جنبه های متفاوتی است. به همین دلیل، تعاریف مختلف و معیارهای اندازه گیری متفاوتی در رابطه با آن مطرح شده که برخی از مهمترین آن ها عبارتند از :
(روساین۲ ,۱۹۹۹) سودی را با کیفیتتر میداند که پایدارتر باشد. از دید (ریچاردسون و همکاران۳,۲۰۰۱) کیفیت سود درجه ثبات عملکرد عایدات در دوره آینده است. تعریف (بنیش و وارگاس۴ ,۲۰۰۲) از کیفیت سود احتمال پایداری عایدات جاری در آینده است. (پنمن و ژانگ۵ ,۲۰۰۳) کیفیت سود را توانایی سود در نشان دادن عایدات آینده تعریف میکنند.
(اسکیپرووینسنت،۲۰۰۳) کیفیت سود را مرتبط با سود مورد نظر هیکس میدانند، یعنی ازدید آنان کیفیت سود حدی از صداقت است که عایدات گزارش شده در گزارش سود مورد نظر هیکس را نشان دهد. طبق نظر ایشان کیفیت سود بر اساس رابطه بین سود، اقلام تعهدی و وجه نقد تعریف می شود و در آن سودی با کیفیت است که به وجه نقد نزدیک تر بوده و دارای قابلیت استمرار و پیشبینی باشد.
۱-۱۱ساختار تحقیق
در فصل اول درباره هموارسازی سود و عدم اطمینان محیطی، اهداف و دلایل اهمیت آن مطرح شد و ضمن ارائه فرضیه های تحقیق واژه ها و اصطلاحات به کار برده شده در تحقیق تعریف گردید. در فصل دوم ادبیات حسابدرای و مالی در زمینه تحقیق ارائه شده است و تاریخچه مختصری از تحقیقات انجام شده در داخل و خارج از کشور که با موضوع تحقیق در ارتباط بوده ارائه شده است. در فصل سوم راجع به روش تحقیق و مدلهای مورد استفاده در بررسی فرضیات تحقیق اراده شده و اهم زوشهای گرد آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل و محاسبات انجام شده بیان شده است. در فصل چهارم خلاصه ای از نتایج و اطلاعات به دست آمده از روشها و مدلهای مورد استفاده ارائه شده است. برای آزمود فرضیه های تحقیق از نرم افزار Eviwes Eviwes و Spss استفاده شده است. در فصل پنجم نیز تحلیلی از نتایج به دست آمده و همچنین پیشنهاداتی که میتواند در تحقیقات آتی مورد استفاده قرار گیرند.
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲-۱مقدمه
تأکید بیش از حد بر سود حسابداری، بیانگر این نکته است که بازار آخرین قلم اطلاعاتی صورت سود و زیان توجه زیادی دارد. سود به عنولن نتیجه نهایی فرایند طولانی حسابداری که همواره مورد توجه استفاده کنندگان اطلاعات مالی است، تحت تأثیر رویه های حسابداری انتخابی مدیران محاسبه میگردد.(تئوح و همکاران،۱۹۹۸).
مدیران سود خالص را به صورت فرصت طلبانه مدیریت میکنند و برای تحقق هدف از روش های متعددی استفاده میکنند و برای نشان دادن تصویری مطلوب از روند سودآوری شرکت، در چارچوب اصول و روش های حسابداری دست به مدیریت سود میزنند. مدیران از طریق انتخاب روش های خاص حسابداری و هم چنین تغییر در برآوردها میتوانند سود را دستکاری نمایند.(جونز، ۱۹۹۹۱).
بنابرین برای ارزیابی سود از مفهومی بنام کیفیت سود استفاده می شود. کیفیت سود معیاری مهم برای سلامت واحد تجاری به شمار می رود و معنای واحدی ندارد. هرچه کیفیت اقلام تعهدی بیشتر باشد، کیفیت سود نیز بیشتر خواهد بود(مجتهدزاده و احمدی، ۱۳۸۸).
در این تحقیق به منظور بررسی تأثیر هموارسازی سود بر کیفیت سود و قیمت گذاری بازار در شرایط عدم اطمینان محیطی در نظر گرفته شده است زیرا سازمانها قبلاً برای سالها در محیط خود با یک رقابت طبیعی بقا داشته اند و فعالیتها و تصمیمات مدیران به دلیل ثبات محیطی بیشتر بر افزایش کارایی عملیات سازمان متمرکز بوده است. به تدریج این وضعیت باثبات و ایستا جای خود را به محیطهای پویا و متلاطم داد، به گونه ای که رکودهای اقتصادی، بی ثباتی نرخ ارزهای خارجی، تغییرات ناگهانی نرخ بهره و بسیاری موضوعات دیگر موجب شد تا سازمانها در محیطهایی متفاوت از شرایط گذشته به فعالیت بپردازند(نادری، ۱۳۸۸).
۲-۲هموارسازی سود [۱]
آخرین نظرات