d- هستهای با ۳ نوترون (هستهای با ۳ کوارک بالا و ۶ کوارک پایین)
(۵-۸)
در حالت کلی از رابطه زیر برای شمارش تعداد حالتها میتوان استفاده کرد.
(۵-۹)
در اینجا A تعداد کل نوکلئونهای هسته و Z تعداد پروتونهاست. به منظور ساده سازی این رابطه جملههای ترکیباتی را بسط میدهیم، و از رابطه استفاده میکنیم. بنابراین رابطه بالا به صورت زیر دوباره نویسی می شود.
(۵-۱۰)
(۵-۱۱)
که با سادهسازی به رابطه زیر تبدیل می شود.
(۵-۱۲)
چون فقط بزرگی نسبی این کمیت برای ما مهم است، رابطه را بر تقسیم میکنیم. و بهتر است کمیت زیر را محاسبه کنیم.
(۵-۱۳)
در هستههای با A یکسان، هستهای که تعداد حالتهای ممکن بیشتری برای تشکیل دارد، احتمال وجود آن نیز باید بیشتر است. نتایج عددی برای چندین هسته در جدول (۵-۱) و پیوست ج، نشان داده شده است.
۵-۳- بررسی اثر نیروی الکترومغناطیسی در پایداری هستهها
در هستههای سبک پایدار تقریباً تعداد پروتونها و نوترونها برابر است، اما هر چه هستهها سنگینتر میشوند، و عدد جرمی آنها بیشتر می شود، تفاوت بین تعداد پروتونها و نوترونها بیشتر می شود تا جایی که تعداد نوترونها تقریباً به ۵/۱ برابر تعداد پروتونها میرسد. این اختلاف بین پروتونها و نوترونها را به نیروی کولمبی پروتونها ربط می دهند، که با افزایش عدد اتمی سریعاً افزایش مییابد. بنابراین و به همین منظور در اینجا تأثیر نیروی الکترومغناطیسی را بر تشکیل هستهها مد نظر قرار میدهیم، و انتظار داریم که بتوانیم انحراف هستههای پایدار را از خط توضیح دهیم. تاثیر نیروی الکترومغناطیسی را در دو مرحله زمانی بررسی می کنیم. ۱- در هنگام فرایند تشکیل نوکلئون و هسته، ۲- پس از تشکیل نوکلئون و هسته.
قبل از تشکیل نوکلئونها کوارکها هستند که با هم برهمکنش دارند، که در نهایت تبدیل به پروتون و نوترون میشوند. نوترون ذرهای خنثی است و نیروی الکترومغناطیسی همواره موافق تشکیل ذرهای خنثی از یک سری ذرات باردار است، به عبارتی دیگر ذرات ناهمنام همدیگر را جذب می کنند، پس این تأثیر، موافق نیروی جاذبهی قوی است و بنابراین باید با تأثیر نیروی قوی جمع شود. ولی در مورد پروتون که ذرهای با بار مثبت است، نیروی الکترومغناطیسی با تشکیل پروتون مخالف است. بنابراین در این مورد تأثیر نیروی الکترومغناطیسی باید از تأثیر نیروی قوی کسر شود. در جمع این دو نیرو باید در نظر داشته باشیم که اندازه نیروی الکترومغناطیسی به مراتب از نیروی قوی ضعیفتر است. در واقع نیروی الکترومغناطیسی به نسبت ثابت جفتیدگی، ، از نیروی قوی ضعیفتر است. با این اوصاف تشکیل هر نوترون را باید در عامل و تشکیل هر پروتون را در عامل ضرب کنیم. حال چون هر نوکلئون با در نظر گرفتن رنگ کوارکهای آن به ۳ حالت می تواند وجود داشته باشد (به عنوان مثال برای پروتون urugdb , ugubdr , uburdg )، بنابراین تشکیل هر پروتون در عامل و تشکیل هر نوترون در عامل ضرب می شود و تا این مرحله رابطه (۵-۱۳) به صورت زیر تعمیم مییابد.
(۵-۱۴)
در اینجا ثابت جفتیدگی الکترومغناطیسی است و مقدار رابطه جدید را با حرف R نشان دادهایم. حال نوکلئونها شکل گرفتهاند و هسته تشکیل شده است. اما همچنان نیروی الکترومغناطیسی بین پروتونها و نیروی هستهای بین نوکلئونها وجود دارند و بر روی پایداری هسته تاثیر میگذارند. برای اینکه تأثیر نیروی الکترومغناطیسی و هستهای در این مرحله را وارد محاسباتمان بکنیم، خصوصیات زیر را در نظر میگیریم.
نیروی الکترومغناطیسی (کولنی) بلند برد است.
نیروی هستهای (نیروی بین نوکلئونها) کوتاه برد است.
قدرت نیروی الکترومغناطیسی برابر نیروی هستهای است. ( ، ثابت جفتیدگی الکترومغناطیسی یا ثابت ساختار ریز)
فرض می کنیم که نوکلئونها در درون هسته شبکه ای منظم تشکیل دادهاند. این شبکه را همانند اتمهای کربن در الماس در نظر میگیریم (شکل (۵-۱))، و فرض میکنیم که هر نوکلئون تنها با نوکلئونهای همسایهاش برهمکنش هستهای دارد.
هستهها دارای چگالی ثابت هستند، طوری که رابطه بین شعاع هسته و تعداد نوکلئونهای تشکیل دهنده هسته برقرار باشد.
شکل(۵-۲): شبکه چهار وجهی منتظم که نوکلئونها تشکیل می دهند
حال تعداد برهمکنشهایی که هر نوکلئون با دیگر نوکلئونها دارد را هم از دیدگاه الکترومغناطیسی و هم از دیدگاه هستهای شمرده و تأثیر آن را در محاسبات دخیل میکنیم. هستهای با Z پروتون را در نظر میگیریم، هر پروتون با (Z-1) پروتون دیگر برهمکنش الکترومغناطیسی دارد و برای جلوگیری از دو باره شمرده شدن، تعداد برهمکنشهای الکترومغناطیسی آن برابر با خواهد بود. چون برهمکنش هستهای کوتاه برد است، فرض میکنیم که هر پروتون تنها با نوکلئونهای همسایهاش برهمکنش دارد. بر این اساس هر پروتون با چهار نوکلئون همسایهاش برهمکنش هستهای دارد، که برای جلوگیری از دوبار شمرده شدن تعداد برهمکنشهای هستهای نیز برابر با خواهد بود. بنابراین وجود هر پروتون باعث می شود که رابطه (۵-۱۴) را به ازای هر پروتون در عبارت ضرب کنیم. در این عبارت عدد ۲ نماینده تعداد برهمکنشهای هستهای هر پروتون است، عدد نشان دهنده تعداد برهمکنشهای الکترومغناطیسی است که هر پروتون دارد، ثابت جفتیدگی الکترومغناطیسی به خاطر ضعیف بودن نیروی الکترومغناطیسی در مقابل نیروی هستهای وارد شده است و علامت منها نشان دهنده دافعه بودن نیروی الکترومغناطیسی در میان پروتونهاست. اگر هستهای دارای Z پروتون باشد، آنگاه عامل وارد محاسبه می شود. به ازای هر نوترون چون عامل الکترومغناطیسی وجود ندارد فقط عامل در رابطه (۵-۱۴) ضرب خواهد شد. بنابراین در مجموع با در نظر گرفتن هم پروتونها و هم نوترونها، رابطه (۵-۱۴) در عامل ضرب خواهد شد. عامل برای هستههای با A یکسان ثابت است، چون فقط بزرگی نسبی این عامل برای ما مهم است، میتوان آن را از محاسبات حذف کرد. بنابراین به رابطه زیر میرسیم.
(۵-۱۵)
با A ثابت، ماکزیمم مقداری که برای R به دست خواهد آمد، نشان دهنده پایداری هسته خواهد بود. نتایج حاصله از این رابطه برای برخی از هستهها در جدول (۵-۱) آورده شده است. که نشان دهنده سازگاری بسیار خوب با هسته های پایدار کشف شده در طبیعت است. (به خصوص برای هستههای ) در شکل (۵-۳) نمودار ماکزیمم R برای هستههای مختلف رسم شده است.
شکل (۵-۳): پیش بینی رابطه (۵-۱۵) برای هسته های پایدار، در هستههای با تعداد نوکلئون بالا انحراف از هستههای پایدار موجود در طبیعت مشاهده می شود.
در به دست آورد معادله (۵-۱۵)، نیروی برهمکنش الکترومغناطیسی بین دو پروتون بدون در نظر گرفتن فاصله بین آنها یکسان در نظر گرفته شده، در حالی که نیروی الکترومغناطیسی به فاصله بین دو بار بستگی دارد. در هستههای سبک چون تعداد نوکلئونهای هسته کم است میتوان با تقریب فاصله هر دو پروتون در هسته را یکسان در نظر گرفت. در هسته های سنگین، چون شعاع هسته بزرگ شده است دیگر نمی توان انتظار داشت که برهمکنش الکترومغناطیسی بین هر دو پروتونی را یکسان در نظر گرفت. بنابراین باید وابستگی نیروی الکترومغناطیسی به شعاع را در نظر گرفت. انتظار داریم که در هستههای سنگین تاثیر نیروی الکترومغناطیسی با شعاع کاهش یابد. اگر این کاهش را به صورت یک ضریب که وابسته به شعاع است، وارد رابطه کنیم، تأثیر نیروی الکترومغناطیسی به صورت در می آید. در اینجا ، ضریبی است که تأثیر نیروی الکترومغناطیسی را بر حسب شعاع نشان میدهد. این ضریب برای هستههای سنگین کوچکتر از یک است. به عنوان مثال این ضریب برای U-238 باید برابر با ۰.۸۳ باشد. اگر قرار دهیم ، (که ۱۲۰ عدد اتمی یک هسته میان وزن است) سازگاری با مقادیر تجربی بسیار خوب می شود. بنابراین با وارد کردن این ضریب در معادله (۵-۱۵)، تعداد حالتهای تشکیل یک هسته با تعداد مشخص پروتون و نوترون به دست خواهد آمد.
(۵-۱۶)
با مقایسه ماکزیمم مقدار به دست آمده به ازای مقادیر ثابت A با هستههایی که در طبیعت وجود دارد، سازگاری خوبی مشاهده می شود. نتایج حاصل از مقادیر ماکزیمم که از این رابطه به دست می آید به همراه هستههای پایدار موجود در طبیعت در شکل (۵-۴) رسم شده است. همانگونه که در شکل (۵-۴) نشان داده شده، سازگاری خوبی بین مقادیری که ما به دست آوردهایم و هستههای پایدار موجود در طبیعت ملاحظه می شود [۵۱].
شکل (۵-۴): نمودار هستههای پایدار موجود در طبیعت و ماکزیممهای به دست آمده از رابطه (۵-۱۵) و مقایسه آنها با همدیگر
نتیجه گیری و پیشنهادات
مدل شبه کوارکی هسته سعی دارد با در نظر گرفتن کوارکهای سازنده نوکلئونها برخی خواص هسته را استخراج نماید. نوکلئونها در درون هسته با همدیگر همپوشانی دارند و در این ناحیه به خاطر نزدیکی زیاد کوارکهای دو نوکلئون با همدیگر برهمکنش قوی دارند و بنابراین احتمال اینکه این کوارکها که با همدیگر برهمکنش دارند، تشکیل نوکلئونی جدید بدهند وجود دارد. و همین امر باعث می شود که نوکلئونهای هسته به کوارکهای سازندهیشان شکسته شده و سپس نوکلئونهای جدید تشکیل گردند. همین امر مستلزم این است که در بررسی ساختار هستهها، کوارکهای سازنده آنها را نیز در نظر بگیریم. در همین راستا در فصل دوم برهمکنشهای مواد بخصوص برهمکنش بین کوارکها و نوکلئونها بررسی شد. با در نظر گرفتن کوارکهای سازنده هستهها، اعداد جادویی هستهای استخراج شده، انرژی بستگی به ازای هر پیوند کوارکی مشخص گردیده و رابطهای برای انرژی بستگی هستهها استخراج شده است.
گشتاور دو قطبی مغناطیسی دوترون بر اساس ساختار کوارکی آن مورد بررسی قرار گرفته است. با به دست آوردن تابع موج دوترون بر اساس کوارکهای سازندهی دو نوکلئون آن و محاسبه مقدار انتظاری عمگر گشتاور دو قطبی مغناطیسی آن بر اساس این تابع موج، مقدار گشتاور دو قطبی مغناطیسی دوترون را به دست آوردهایم، که با مقایسه با محاسبات مدل پوستهای نتایج قابل ملاحظه است و به مقدار اندازه گیری شده همخوانی بهتری دارد. در مرحله بعد با فرض اینکه کوارکهای دوترون تنها تشکیل دو نوکلئون نمیدهند بلکه ممکن است تشکیل باریونهای دلتا نیز بدهند دوباره تابع موج دوترون بر اساس احتمال تشکیل باریونهای دلتا محاسبه شده و بر اساس این تابع موج، دوباره مقدار گشتاور دو قطبی مغناطیسی دوترون محاسبه شده است. با مقایسه این مقدار به دست آمده با مقدار اندازه گیری شده ملاحظه می شود که در این حالت سازگاری بهتری نسبت به مقدار قبلی با مقدار اندازه گیری شده وجود دارد.
پایداری هستهها موضوعی است که در فیزیک هستهای همیشه مد نظر بوده و سعی شده که دلیلی برای نسبت بین پروتونها و نوترونها در هستههای پایدار بیان شود. در این پایان نامه، به منظور پیدا کردن خط پایداری هستهها، تشکیل هستهها را از کوارکهای سازندهی آنها در نظر گرفتهایم، تعداد راههای تشکیل هسته را از کوارکهای سازندهاش شمردهایم. ترکیبی خاص از پروتونها و نوترونها که بیشترین فراوانی را دارد، احتمال تشکیل بیشتری نیز دارد. سپس با اعمال برهمکنش الکترومغناطیسی در دو مرحله (یک مرحله قبل از تشکیل نوکلئونها بین کوارکهای باردار و مرحله دیگر پس از تشکیل نوکلئونها به خاطر برهمکنش الکترومغناطیسی بین پروتونها)، روابط را اصلاح کردیم و در نهایت ترکیب خاص پروتونها و نوترونهای هستههای پایدار را استخراج نمودیم که با مقایسه با هستههای پایدار موجود در طبیعت، سازگاری بسیار خوبی مشاهده می شود.
در نظر گرفتن ساختار کوارکی هستهها می تواند بعضی خواص هستهها رابه خوبی بیان و باز تولید کند. مواردی در این رساله ذکر گردیدند، موارد دیگری که می شود بر اساس این مدل مورد پیگیری و تحقیق قرار داد در زیر بیان شده اند؛
محاسبه گشتاور دو قطبی مغناطیسی هستههای هلیوم-۳ و تریتیم؛
محاسبه گشتاور دو قطبی مغناطیسی هستههای سنگینتر با در نظر گرفتن مدل پوستهای و در نظر گرفتن ساختار کوارکی نوکلئونهایی که در لایه آخر یا همان لایه ظرفیت قرار دارند؛
محاسبه گشتاور چارقطبی الکتریکی دوترون با در نظر گرفتن کوارکهای سازنده آن و پتانسیل بین کوارکهای آن؛
بررسی نیروی تزویج بین نوکلئونها با در نظر گرفتن راههای مختلف تشکیل زوجهای نوکلئونی، همانند روش استخراج خط پایداری هستهها که در این رساله انجام گرفت؛
ایجاد رابطهای برای انرژی بستگی هستهها با بهره گرفتن از تعداد پیوندهای کوارکی موجود در هر هسته و برخی دیگر از خواص هستهای همچون انرژی زوجیت و هستههای با لایه های پر یا همان هستههای جادویی.
A Z N NWN/NWN(Z=0) NWNC
[۲] [۰] [۲] [ ۱] [ ۱]
[۲] [۱] [۱] [ ۱.۵۰۰۰e+000] [1.4357e+000]
[۲] [۲] [۰] [ ۱] [۹.۵۳۶۶e-001]
[۳] [۰] [۳] [ ۱] [ ۱]
[۳] [۱] [۲] [ ۲] [۱.۹۱۴۳e+000]
[۳] [۲] [۱] [ ۲] [۱.۹۰۷۳e+000]
[۳] [۳] [۰] [ ۱] [۹.۴۶۷۱e-001]
[۴] [۰] [۴] [ ۱] [ ۱]
[۴] [۱] [۳] [ ۲.۵۰۰۰e+000] [2.3929e+000]
آخرین نظرات