بنابرین دو معیار اساسی که جهت همسنگ معادل دانستن دادهپیام با امضاء دستی در محیط الکترونیکی دانسته شده یعنی سبب شناسایی امضاء کننده و حاکی از رضایت او نسبت به مندرجات متن امضاءشده تعیین گردیده مشروط به «قابلاتکا بودن مناسب»میباشد. ملاکی که ضابطه آن تعریف و معیار دقیقی ندارد و قانون یا محکمه صالح که ممکن است برای طرفین یا یکی از آن ها بیگانه باشد قواعد و ضوابطی را برای این امر ملاک بداند از آن بیاطلاع باشند.
در ایالاتمتحده ماده ۶ قانون ای ساین و ماده ۱۳ قانون یوتا به اعتبار سند و یا امضاء الکترونیکی دلالت گردیده است.در قانون تجارت الکترونیکی ایران در ماده ۱۳ که از بند ۲ ماده ۱۹ قانون نمونه آنسیترال اقتباسشده ارزش اثباتی دادهپیام بستگی بهتناسب با موضوع و منظور دادهپیام، روشهای ایمنی و عوامل مطمئنه که میبایست به کار گرفته شود بستگی دارد. در ماده ۱۵ نیز برای دادهپیام مطمئن ارزشی در حکم اسناد رسمی قائل گردیده است که این امر نه در قانون نمونه آنسیترال و نه در عهدنامه ۲۰۰۵ دیده نمیشود.
در ماده ۹ قانون آنسیترال و بهنوعی در سایر قوانین از ارزش اثباتی امضاء الکترونیکی و دادهپیام سخن بهعملآمده است خانم دکتر بتول آهنی در این خصوص بیان داشتهاند«در واقع ((قابلپذیرش)) بودن دادهپیامبهصرف ماهیت الکترونیکی آن است و استفاده از اصطلاح ارزش اثباتی تا حدی نامناسب میباشد زیرا قابلپذیرش بودن یک امر به عنوان دلیل، مرحله اولیه و مقدماتی است و اینکه این امر دارای ارزش اثباتی است یا خیر امری ثانوی است که پس از پذیرش یک دلیل مطرح میشود».[۴۶]بنابرین اگرچه در قابلپذیرش بودن دادهپیام و امضاء الکترونیکی شک و تردیدی نیست و تقریباً تمامی قوانین و مقررات و عهدنامهها تصریح دادند که دادهپیام را نمیتوانبه دلیل شکل الکترونیکی بودن آن فاقد ارزش دانست ولی آنچه بحثبرانگیزمیباشد ارزش اثباتی آن است و شرایط دارا بودن ارزش اثباتی و میزان درجه ارزش که به قوانین داخلی واگذار گردیده است. پرواضح است قوانین و مقررات داخلی کشورها در این زمینه ناهمگون و متفاوت است و دادهپیامی که ممکن است مطابق قانون احد از طرفین مطمئن محسوب و دارای ارزش اثباتی و بار قانونی باشد در قانون طرف دیگر و یا قانون حاکم بر قرارداد فاقد ارزش اثباتی باشد و تعهد و الزامی را به همراه نداشته باشد. به عنوانمثال در بند ۱ ماده ۱۳۱۶ قانون مدنی فرانسه آمده است:
«نوشته الکترونیکی مانند نوشته کاغذی به عنوان دلیل پذیرفته میشود، مشروط به آنکه بتواند شخصی را که نوشته توسط او صادرشده شناسایی کرده و در شرایطی ایجاد و نگهداری شود که تمامیت آن را تضمین نماید.»
مستفاد از مواد ۱۲ و ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ قانون تجارت الکترونیکی ایران نیز استناد کننده به دلیل الکترونیکی ابتدا میبایست اوصاف داده مطمئن را ثابت نماید و سپس از مزایای آن بهرهمند شود حتی در صورتیکه از طرف دفتر گواهی صادرشده باشد اما در قانون ارتباطات الکترونیکی انگلستان در بخش ۷ قانون مذکور مقرر میدارد.[۴۷]
«(۱) در هر دادرسی حقوقی
(a) امضا الکترونیکی منظم شده یا به نحو منطقی ملحق شده به سایر ارتباطات الکترونیکی یا داده الکترونیکی خاص و
(b) گواهی هر شخص از چنان امضایی، در خصوص هر مسئله راجع به اعتبار یا تمامیت ارتباط یا داده به عنوان دلیل موردپذیرش خواهد بود.»
یعنی اصل را بر صحت دادهپیام گذاشته و طرف مقابل وظیفه اثبات خلاف آن را به عهده دارد.
مورد دیگر اینکه معیارهایی که در قوانین مختلف به عنوان ملاک تشخیص یک امضاء و دادهپیام مطمئن ذکر گردیدهاند ممکن است با پیشرفت سریع تکنولوژی و فنآوری ارتباطات پس از گذشت مدتزمانی دیگر اطمینان آور و تضمینکننده نباشند و قابل جعل یا خدشه و تغییر گردند. امکان اینکه قوانین و مقررات و عهدنامهها بتوانند خود را با پیشرفتهای سریع تکنولوژی و فنآوری تغییر دهند و منطبق سازند تااندازهای بعید به نظر میرسد.
بهموجب بند م ماده ۲ قانون تجارت الکترونیکی ایرانازجمله اشخاصی که میتواند صاحب امضاء الکترونیکی شوند سیستمهایرایانهای تحت کنترل انسانهاست. به مشکلات حقوقی یادشدهمیبایست به جنبههای روانی موضوع نیز توجه کرد به عنوانمثال به عدم اطمینان برخی از تجار به امضاء الکترونیکی را نیز افزود. بخش مهمی از تجار اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اعتماد به امضاء الکترونیکی و انتساب واقعی آن بهطرف مقابل دارای شک و تردید میباشند و اگر حتی تنظیم قرارداد و توافقات را به صورت الکترونیکی قبول نمایند امضاء ذیل آن را که بهمنزله تشکیل عقد و مبدأ شروع الزامات طرفین میباشد را نمیتوانند به صورت الکترونیکی و مجازی و بدون مهر و امضاء دستی و فیزیکی بپذیرند.
د: محدودیتها و موانع ثبت الکترونیکی و تنظیم سند رسمی الکترونیکی
ثبت الکترونیکی و تنظیم سند رسمی الکترونیکی در قانون برخی از کشورها پیشبینی شده است. در قانون تجارت ایران در مواد ۳۱ و ۳۲ قانون تجارت الکترونیک دفتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی پیشبینی شده است. در ماده ۳۱ دفتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی اعلام گردیده که «دفتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی واحدهایی هستند که برای ارائه خدمات صدور امضاء الکترونیکی در کشور تأسیس میشوند» اما در کشور ما در خصوص ثبت الکترونیکی و یا دفاتر ثبت الکترونیکی نمیتوان موردی را یافت. در ایالاتمتحده آمریکا قانون نمونه دفاتر اسناد رسمی در ماده ۲ ثبت الکترونیکی را موردبحثقرار داده است.[۴۸]بخش ۱۴ تا ۲۳ این قانون به طور مفصل ثبت الکترونیکی اسناد و اصول و قواعد حاکم بر آن را تشریح نموده است. بر اساس این طرح دفاتر اسناد رسمی با گذراندن دوره های آموزشی و اخذ مجوز به عنوان ((سردفتر الکترونیکی)) اقدام به ثبتاسنادمینمایند.
آخرین نظرات