به این ترتیب میتوان تفکر استراتژیک را پیش درآمدی بر طراحی آینده سازمان دانست . تفکر استراتژیک از سوی تمامی پاسخ دهندگان به عنوان اولین و یا دومین مهارت مورد نیاز برای بهبود عملکرد مدیران شناسایی شده است .(ریگبی و دیگران[۲] ،۲۰۰۷)
با توجه به سیر پیشرفتی که از نیمه دوم دهه ۱۹۸۰ میلادی به بعد در حوزه مدیریت استراتژیک آغاز شد . جیمز واکر در سال ۱۹۹۳ میلادی ضمن تألیف کتابی تحت عنوان استراتژی های منابع انسانی با تغییر نگرش برنامه ریزی منابع انسانی آن را به عنوان برنامه ریزی استراتژیک تعریف کرد. برنامه ریزی استراتژیک فرایندی است که ضمن آن اهداف کلی ، فعالیت ها و مأموریت های سازمان در درازمدت تعریف می شود.
حوزه برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی هنوز در حال رشد است و توافق کمی میان اندیشمندان در تعریف قابل قبولی از آن وجود دارد . بنابرین با بیان اهداف کلی سازمان ، روش های دستیابی به این اهداف ، منابع ، شرایط بازار ، تغییرات تکنولوژیک ، توسعه و بهبود محصول و سرمایه از جمله مواردی هستند که در فرایند برنامه ریزی استراتژیک پیوند مییابد و مهمترین عامل ابزاری که اهداف و خطی مشی های سازمان رابه اهداف و برنامه های منابع انسانی ارتباط میدهد. برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی از این رو بین برنامه ریزی منابع انسانی و برنامه ریزی استراتژیک ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. ( موسسین و سینلان ،۲۰۰۰،۵)
۱-۵- مدل مفهومی تحقیق
با توجه به اینکه در این پژوهش بررسی تفکر استراتژیک بر برنامه ریزی نیروی انسانی مدنظراست،بنابرین مدل مفهومی تحقیق با توجه به بررسی مدل های مختلف وتحقیقات پیشین انتخاب شده است که در این مدل عوامل تفکر استراتژیک (متغیرمستقل) ازمدل جین لیدکااقتباس گردیده وبرنامه ریزی نیروی انسانی به عنوان متغیر ثابت (وابسته) درنظرگرفته شده است.
تفکر استراتژیک
نگرش سیستمی
تمرکز بر هدف
فرصت جویی هوشمندانه
تفکر در زمان
پیشروی با فرضیهها
برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی
منبع : (جین لیدکا،۱۹۹۹)
شکل( ۱-۱) : مدل مفهومی تحقیق
۱-۶- فرضیه های تحقیق
با توجه به مدل مفهومی مذکورفرضیه های تحقیق به صورت زیرتدوین شده اند:
فرضیه اصلی :
تفکر استراتژیک بر برنامه ریزی نیروی انسانی در شرکت سرمایه گذاری غدیر اثر گذار است.
فرضیه فرعی :
-
- نگرش سیستمی بر برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی در شرکت سرمایه گذاری غدیر اثر گذار است
-
- تمرکز بر هدف بر برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی در شرکت سرمایه گذاری غدیر اثر گذار است.
-
- تمرکز بر زمان بر برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی در شرکت سرمایه گذاری غدیر اثر گذار است.
-
- پیشروی با فرضیه بر برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی در شرکت سرمایه گذاری غدیر اثر گذار است.
- فرصت جویی هوشمندانه برنامه ریزی استراتژیک نیروی انسانی در شرکت سرمایه گذاری غدیر اثر گذار است.
۱-۷- روش تحقیق
غالب فعالیت های تحقیقی یک روش یااستراتژی رانشان میدهند که به سادگی قابل تشخیص است وشامل رویه های مشترک خاصی مانند بیان مسأله ،جمع آوری اطلاعات ونتیجه گیری اند.جزئیات این رویه های خاص تاحدودزیادی باروش تحقیق معین می شود.هریک ازاین روش ها برای پاسخگویی به یک نوع مسأله مناسب هستند.دانستن روش های گوناگون برای محقق واستفاده کنندگان تحقیق اهمیت دارد. (خاکی،۱۳۸۶،۲۰۲)
ازنظرروش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی می باشد و از نظر هدف کاربردی است.
۱-۸- روش و ابزار جمع آوری اطلاعات
از مطالعه کتابخانه ای برای تدوین مبانی نظری – انتخاب مدل و پیشینه تحقیق و از مطالعه میدانی برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز به منظور آزمون فرضیهها استفاده شده است. در این تحقیق دو نوع پرسشنامه ، پرسشنامه برنامه ریزی نیروی انسانی و پرسشنامه تفکر استراتژیک مورد استفاده قرار گرفته است و در نهایت رابطه این دو پرسشنامه با هم سنجیده شده است.
۱-۹- جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران شرکت سرمایه گذاری غدیر با مدرک کارشناسی وبالاترمی باشد که تعداد آن ها ۸۳ نفرمی باشد. به دلیل تعداد کم جامعه آماری از روش سرشماری استفاده می شود، بنابرین در این تحقیق نمونه گیری صورت نگرفته است.
۱-۱۰- جامعه تحقیق
قلمرو موضوعی: مدیریت استراتژیک و مدیریت منابع انسانی
قلمرو زمانی: مرداد ۱۳۹۳
قلمرو مکانی: شرکت سرمایه گذاری غدیر
۱-۱۱- تعریف اصطلاحات و واژه های کلیدی تحقیق
تفکر استراتژیک : معماری هنرمندانه استراتژی بر مبنای خلاقیت، کشف و فهم ناپیوستگی های کسب و کار، طرح ریزی اقدامات بر اساس یادگیری های جدید،هنر استفاده از موقعیتها وبحران ها برای خلق موقعیت برتر و مزیت رقابتی برای سازمان تفکر استراتژیک از دیدگاه مینتزبرگ ، یک فرایند سنتز ذهنی است که از طریق خلاقیت و شهود، نمای یکپارچه از کسب و کار را در ذهن ایجاد میکند.( لورنس،۵۷،۱۹۹۹)
برنامه ریزی نیروی انسانی: فرایندی است برای تضمین این که نیاز های سازمان به منابع انسانی دقیقاً شناسایی و برای برآورده ساختن آن ها برنامه هایی آماده شده است، برنامه ریزی منابع انسانی براین باور مبتنی است که کارکنان مهم ترین منبع استراتژیک سازمان هستند در عین حال به موضوعات گسترده ای نیز که به روش های استخدام و توسعه کارکنان به منظور بهبود اثر بخشی سازمان مربوط میشوند نیز توجه دارد.(آرمسترانگ ۲۰۰۶،۱۶۴)
پیشروی با فرضیه : دردﻧﻴﺎﻳﻲ ﻣﻤﻠﻮ از اﻃﻼﻋﺎت ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن و ﺑـﺎ وﺟـﻮد ﻣﺤـﺪودﻳﺘﻬﺎی زﻣـﺎﻧﻲ ﺑـﺮای ﺗﺤﻠﻴـﻞ آﻧﻬـﺎ، ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻓﺮﺿﻴﻪ ﺳﺎزی و آزﻣﻮن ﻓﺮﺿﻴﻪ ﻫﺎ ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﭘﻴﺸﺒﺮد ﺳﺮﻳﻊ ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﻪ ﺳـﻮی اﻫـﺪاف اﺳـﺖ . اﻳﻦ ﻣﻔﻬـﻮم ﻳﻜـﻲ از وﺟـﻮه ﻣﻬﻢ ﺗﻤﺎﻳﺰ ﺗﻔﻜﺮ ﺑﺎ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰی اﺳﺘﺮاﺗﮋﻳﻚ اﺳﺖ . .(غفاریان و احمدی ۱۳۸۲،۱۳۱)
تفکر در زمان : با توجه به گذشته و در نظر داشتن حال وبسط آن به آینده در واقع می بایست همواره (تفکر به موقع ) داشت .(غفاریان و احمدی ۱۳۸۲،۱۳۱)
تمرکز بر هدف : اراده ای درونی و استوار در راستای رسیدن به اهداف و آرمان ها بوده و تمرکز در جهت دار ساختن و قدرتمند نمودن استراتژی ها را می طلبد. .(غفاریان و احمدی ۱۳۸۲،۱۳۱)
فرصت طلبی هوشمندانه: در کل هوشمندی نسبت به محیط راشامل شده و توجه به تحولات فضای کسب و کار و فرصت های حاصل از آن را می طلبد. .(غفاریان و احمدی ۱۳۲،۱۳۸۲)
فصل دوم
مبانی نظری
بخش اول: ادبیات تحقیق
۲-۱- سابقه حضور مفاهیم استراتژی در مدیریت و سیر تکاملی آن
سابقه مفاهیم استراتژی به ۳۴۰ سال قبل از میلاد مسیح(ع) باز میگردد. قدیمی ترین اثری که در این مورد وجود داردنظریات ژنرال چینی سان تزوا در کتابخانه جاودانه « هنر جنگ» است وی در این کتاب چگونگی استفاده از مفاهیم استراتژی برای غلبه بر دشمن راتشریح کردهاست.
آخرین نظرات