۵-۱- جمعبندی پژوهش
ماهیت محیطهای اجتماعی کار در سازمانها، از موضوعهای مورد توجه علوم رفتاری و اجتماعی است. امروزه باورهای خودکارآمدی به عنوان یکی از مهمترین و اصلیترین عوامل در تبیین رفتارهای انسانی محسوب می شود. همچنین در مطالعه رفتار سازمانی بر نگرشهای مربوط به کار از جمله تعهد سازمانی تأکید می شود.تعهد گرایش کارکنان به پذیرش مسئولیت بیشتر و دستیابی به اهداف مشترک سازمان تعریف می شود (گاردنر، ۲۰۰۵).از طرفی یکی از متغیرهای مهمی که رفتار افراد درون سازمان را شکل میدهد، جوّسازمانی است.
در این راستا پژوهشگر بدنبال این بود که آیا خودکارآمدی و تعهد سازمانی کارکنان را میتوان از روی جوّسازمانی پیش بینی کرد؟ بدین منظور گمرک ایران بعنوان جامعه مورد پژوهش انتخاب گردید.
نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی-همبستگی میباشد. جامعه مورد پژوهش کارکنان گمرک به تعداد ۲۳۰۰ نفر بوده که بر اساس فرمول کوکران ۳۲۹ نفر نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه های استاندارد خودکارآمدی شرر، تعهد سازمانی آلن ومییر و جوّسازمانی هالپین وکرافت بوده است.روش تجزیه وتحلیل داده ها آمار توصیفی(شاخص های مرکزی، شاخص های پراکندگی، نمودار) و آماراستنباطی(رگرسیون، تحلیل مسیر) بوده است. روایی پرسشنامه ها با توجه به استاندارد بودن آنها از سوی متخصصان ،اساتید راهنما و مشاور مورد ارزیابی و بازنگری و تایید قرار گرفت. ضریب پایایی بوسیله آزمون آلفای کرونباخ برای محک اعتبار پرسشنامه های خودکارآمدی ،تعهد سازمانی وجوّ سازمانی به ترتیب۹۲/۰، ۹۷/۰ و ۸۵/۰ بدست آمد که حاکی از آن است که ابزار بکارگیری شده از اعتبار خوبی برخوردار میباشد.
۵-۲- یافتههای پژوهش:
با توجه به یافتههای پژوهش میتوان چنین استنباط نمودکه کارکنان گمرک از خودکارآمدی پایین، تعهد سازمانی متوسط برخوردارند و جوّ سازمانی در حد مطلوبی میباشد.
-یافته اول بیان می کند، بین جوّ سازمانی با خودکارآمدی کارکنان رابطه معنیداری وجود دارد.
تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد ضریب همبستگی چندگانه بین این متغیرها ۴۹۸/۰ می باشدوبا اطمینان ۹۵% جوّ سازمانی ۲۲درصد تغییرات خودکارآمدی را توضیح میدهد و بقیه (۷۸ درصد) ناشی از عوامل دیگر است. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری وجود دارد و این رابطه ناشی از شانس نیست.
- یافته دوم نشان میدهد بین جوّ سازمانی با تعهد سازمانی کارکنان رابطه معنیداری وجود دارد.
تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر آن است که ضریب همبستگی چندگانه بین این متغیرها ۴۵۹/۰ می باشد وبا اطمینان ۹۵% مقدار ضریب اصلاح شده نشان میدهد که جوّ سازمانی ۱۹ درصد تغییرات تعهد سازمانی را توضیح میدهد و بقیه (۸۱ درصد) ناشی از عوامل دیگر است. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری وجود دارد و این رابطه ناشی از شانس نیست.
-یافته سوم حاکی از آن است که بین تعهد سازمانی و خودکارآمدی کارکنان رابطه معنیداری وجود دارد.
نتایج مربوط حاکی از آن است که ضریب همبستگی چندگانه بین این متغیرها ۵۵۳/۰ بوده و با اطمینان ۹۵%. مقدار ضریب اصلاح شده نشان می دهد که تعهدسازمانی ۹/۲۹ درصد تغییرات خودکارآمدی را توضیح می دهد و بقیه (۱/۷۰ درصد) ناشی از عوامل دیگر است. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری وجود دارد
-یافته چهارم نشان میدهد بین متغیرهای جمعیتشناختی(جنسیت، سابقه کار، نوع استخدام، تحصیلات، سن) با جوّ سازمانی رابطه معنیداری وجود ندارد.
نتایج مربوطه بیانگر آن است ضریب همبستگی چندگانه بین این متغیرها ۰۸۶/۰ می باشد و مقدار ضریب اصلاح شده با اطمینان ۹۵% نشان میدهد که این متغیرها توان پیش بینی تغییرات جوّ سازمانی را ندارند. هر چند تحصیلات سهم بیشتری در بین سایر متغیرها در پیش بینی جوّ سازمانی دارد، ولی در مجموع نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری وجود ندارد.
- یافته پنجم نشانگر آن است که بین متغییرهای جمعیتشناختی (جنسیت، سابقه کار،، نوع استخدام، تحصیلات، سن ) با خودکارآمدی رابطه معنیدار ولی ضعیفی وجود دارد.
نتایج بیانگر آن است که با توجه به ضریب همبستگی(۱۹۸/۰) چندگانه بین این متغیرها و مقدار ضریب اصلاح شده متغیرهای جمعیتشناختی۴/۲ درصد تغییرات خودکارآمدی را توضیح می دهد و بقیه (۶/۹۷ درصد) ناشی از عوامل دیگر است. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری ولی از نوع ضعیفی وجود دارد و این رابطه ناشی از شانس نیست.
-یافته ششم نشان میدهد بین متغییرهای جمعیتشناختی (جنسیت، سابقه کار، نوع استخدام، تحصیلات، سن ) با تعهد سازمانی رابطه معنیداری وجود ندارد.
نتایج بیانگر آن است با توجه به ضریب همبستگی(۰۹/۰) چندگانه بین این متغیرها و مقدار ضریب اصلاح شده متغیرهای جمعیتشناختی نمیتوانندتغییرات تعهد سازمانی را توضیح دهند. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری وجود ندارد.
- یافته هفتم بیانگر آن است که بین جو ّسازمانی باخودکارآمدی وتعهد سازمانی کارکنان رابطه معنیداری وجود دارد.
نتایج حاصله نشان میدهد :
الف: با توجه به این که ضریب همبستگی چندگانه بین جو ّسازمانی باخودکارآمدی ۲۸۳/۰ می باشد و با عنایت به مقدار ضریب اصلاح شده جوّ سازمانی تنها حدود ۷/۷ درصد تغییرات خودکارآمدی را توضیح میدهد. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری ولی از نوع ضعیفی وجود دارد.
ب: با توجه به این که ضریب همبستگی چندگانه بین جو ّسازمانی باتعهد سازمانی ۴۷۴/۰ میباشد و با عنایت به مقدار ضریب اصلاح شده جو سازمانی حدود ۳/۲۲ درصد تغییرات تعهد سازمانی را توضیح میدهد. بنابراین نتیجه گرفته میشود که بین متغیرهای مورد مطالعه رابطه معناداری وجود دارد.
- یافته هشتم : بر اساس نمودارهای۴-۶ ،۴-۷ ، ۴-۸ ، میزان تعهد سازمانی کارکنان به میزان قابل قبولی بوده واز خودکارآمدی متوسطی برخوردارند و جوّ سازمانی نیز دارای مطلوبیت متوسطی میباشد.
نتایج حاصل از تحلیل مسیر
از آنجا که شناسایی کلیه متغیرهای ناثیرگذار بر متغیر وابسته ممکن نیست، بنابراین متغیرهای تحلیل مسیر تنها بخشی از واریانس متغیر وابسته را تحلیل می کنند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر بیانگر این است که نزدیک به ۲۴% واریانس متغیر وابسته رابطه جوّ سازمانی با خودکارآمدی را نشان میدهد. بعبارتی خودکارآمدی بصورت مستقیم توسط جوّ سازمانی به اندازه ۲۴% تبیین می شود و ۷۶% واریانس متغیر وابسته تبیین نشده و از دید پژوهشگر ناشناخته است. و همچنین تعهد سازمانی حدود ۳۰% واریانس متغیر خودکارآمدی را تبیین می کند. بعبارتی خودکارآمدی بصورت مستقیم توسط تعهد سازمانی به اندازه ۳۰% تبیین می شود. ۷۰% واریانس متغیر وابسته تبیین نشده و از دید پژوهشگر ناشناخته است.
بر اساس مدل بدست آمده هر متغیری دارای یک اثر مستقیم و یک اثر غیر مستقیم است.بنابراین:
جوّ سازمانی الف- بصورت مستقیم با ضریب ۲۸۳/۰ بر خودکارآمدی
ب- بصورت غیر مستقیم از طریق تعهد سازمانی با ضریب ۴۷۴/۰ نیز بر خودکارآمدی با ضریب ۵۳۵/۰ تاثیر میگذارد.
از میان متغیرهای زمینهای (جمعیتشناختی) تنها مدرک تحصیلی:
الف- بصورت معکوس بر جوّ سازمانی با ضریب ۱۰۱/۰-
ب- بصورت معکوس بر خودکارآمدی با ضریب ۱۹۶/۰- اثر میگذارد.
مجموع اثرات مستقیم و غیر مستقیم جوّ سازمانی بر خودکارآمدی و تعهد سازمانی ۵۳۷/۰ میباشد.یعنی متغیر مستقل بصورت مستقیم و غیر مستقیم حدود ۵۴% از واریانس (تغییرپذیری) متغیرهای وابسته را بیان می کند.
۵-۳- بحث وتفسیر:
هدف از این پژوهش بررسی رابطه جوّ سازمانی با خودکارآمدی و تعهد سازمانی بوده است ، یکی از یافتههای این پژوهش تاثیرگذاری جوّ سازمانی بر خودکارآمدی میباشد.این نتیجه با یافتههای لی چوان (سال ۲۰۰۷) در تحقیقی با عنوان “مطالعه جوّ سازمانی با خودکارآمدی بیماران بستری “هماهنگی دارد که نشان داد رابطه پرستار و بیمار می تواند روی خودکارآمدی بیماران بستری در درکشان از درمان، تاثیر گذارد.
یکی دیگر از یافتههای این تحقیق وجودرابطه مثبت و معنادار جوّسازمانی با تعهد سازمانی میباشد.این نتیجه با یافتههای عدنان(۲۰۰۷) در تحقیقی تحت عنوان جوّ سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان صنعت نساجی پاکستان، که نشان دهنده وجود ارتباط معنیدار بین جوّ سازمانی و تعهد سازمانی میباشد هماهنگی دارد.
همچنین با یافتههای کرمانی (۱۳۸۷) نیز همسو میباشد که تایید کرد جوّ سازمانی رابطه مثبت و معناداری با تعهد سازمانی کارکنان و مدیران دارد و کلیه ابعاد تعهد سازمانی (عاطفی، مستمر و هنجاری) نیز رابطه مثبت و معناداری با جوّ سازمانی دارند.
و نیز با تحقیق یثرابی(۱۳۸۵) که ارتباط معناداری را بین تعهد سازمانی دبیران و جوّ سازمانی مدارس را نشان داد، همسو میباشد. سهراب نوروزی(۱۳۸۱) نیز به نتایج مشابهی دست یافت. او نیز تایید کرد بین جوّ سازمانی مدارس و تعهد سازمانی دبیران رابطه معنیداری وجود دارد.
یکی دیگر از یافتههای این پژوهش بیانگر ارتباط معنادار بین تعهد سازمانی با خودکارآمدی میباشد. که با نتایج تحقیقی که وای ینچان و همکارانش انجام دادند همسو نمی باشد. آنها دریافتند کارآمدی معلم و حس هویت توسط مدرسه، ارتباط بین سه تجربه معلم (تجربه معلم، سیاستهای سازمانی درک شده و گفتارهای واکنشی) و تعهد سازمانی را تعدیل می کنند.
نتایج این تحقیق نیز نشان داد ویژگیهایی همچون سن، سابقه،، نوع استخدام، جنسیت کارکنان بر جوّ سازمانی تاثیرگذار نیستند. البته تحصیلات تا حدود کمی تاثیرگذار میباشد. این نتایج با نتایج حاصل ازتحقیق ثابتی (۱۳۸۶) که دریافت ۱- بین جوسازمانی مدارس دخترانه وپسرانه تفاوت معناداری وجودندارد. ۲- بین روحیه معلمان با مدرک تحصیلی رابطه معناداری وجود ندارد.۵-بین روحیه معلمان با سابقه خدمت آنها رابطه ای وجود ندارد. همسو میباشد.
از یافتههای دیگر پژوهش حاضر عدم وجود ارتباط معنادار متغیرهای جمعیتشناختی با خودکارآمدی میباشد. که با نظرات بندورا مبنی بر دخیل بودن تجارب و سن به نوعی در خودکارآمدی، همسو نمی باشد.
راضیه خالقی ( ۱۳۸۵)به این نتایج دست یافت که خودکارآمدی تحقیق در پژوهشگران مرد و زن تفاوتی ندارد. پژوهش حاضر همسو با نتایج وی نمی باشد.
یکی دیگر از یافتههای پژوهش نشان داد ارتباط معناداری بین متغیرهای جمعیتشناختی با تعهد سازمانی وجود ندارد. مشاهده می شود این یافته ها با نتایج استورات و همکارانش(۲۰۰۶) همسو نیست. آنها دریافتند که ۱-کارکنان زن نسبت به مرد در سطح بالاتری از تعهد مستمر هستند ۲- جنس پیش بینیکننده مهم تعهد سازمانی مستمر است. وجنسیت روی درک جو محیط کار اثر ندارد. ۳–با افزایش سطح تحصیلات، تعهد عاطفی و مستمر به سازمان کاهش به قصد جابجایی افزایش مییابد.۴ -با افزایش سن و سابقه کار، تعهد عاطفی و مستمر افزایش و قصد جابجایی کاهش مییابد. ۵-سن و ادراک از جو سازمانی پیش بینی کننده قصد جابجایی است.
همچنین با نظرات ماتیو و زاجاک که ویژگیهای شخصی و فردی همچون سن ، جنس ، تحصیلات، وضع تأهل ، سابقه شغلی ، سابقه در سازمان را مقدمات ایجاد تعهد میدانند و مودی و همکارانش که در مدل نظری خود ، یکی از پیش شرطهای تعهد سازمانی را ویژگی های شخصی و فردی ، هم چون سن ، جنس ، میزان تحصیلات ، نژاد، سابقه خدمت، که تاثیر قابل توجهای در میزان تعهد فرد به سازمان متبوعش دارد، بیان نموده اند هماهنگ نمی باشد.
از طرفی با نتایج حاصل از پژوهش فردین سلیم اوغلی (۱۳۸۷) که بین تعهد سازمانی ومیزان تحصیلات رابطه معنی داری وجود ندارد، هماهنگ میباشد.
همچنین حسینی کاشانی (۱۳۸۵) در تحقیق خود به این نتایج دست یافت که تعهد سازمانی مدیران با سن و سابقه خدمت رابطه معنادار وجود ندارد ولی با سطح تحصیلات رابطه معکوس وجود دارد، که با یافتههای این تحقیق هماهنگ است.
۵-۴- نتیجه گیری:
ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره ارتباط بین جو سازمانی با خودکارآمدی و تعهد سازمانی (مطالعه ...
آخرین نظرات