طب کهن: «گیاه دارای اثر مسهلی و صفرابر است و این خاصیت بیشتر پساز مصرف برگ، گل، دانه و مخصوصا ریشه آن ظاهر میگردد. از برگ آن بهعنوان التیامدهنده استفاده بهعمل می آید».(زرگری،۴۹۸:۱۳۷۵)
«گیاه دارای اثر مدر و مسکن درد دندان است. برگ گیاه را به صورت خمیر درآورده و برای زخمها مورد استفاده قرار می دهند».(سلطانی،۳۳۰:۱۳۸۴)
پنیرک panirak نام انگلیسی: oleander نام محلی: پندیرک بخش مورد استفاده: برگ و میوه پراکنش: دربیشتر مناطق |
خواص درمانی: عفونت، نازایی، قند، فشارخون، سینهدرد، زخم، دلدرد، کمردرد
مصارف درمانی: میوه آنرا با نوعی انگور وحشی برای سینهدرد دم می کنند و کوبیده برگ آنرا روی زخم میگذارند. عرق آنرا میگیرند و به صورت خشک نیز مصرف می کنند. معتقدند مواد آن مانند پنیسیلین است. برای سلامتی در کوکو و آش نیز استفاده می شود.
روش مصرف: دمکرده، جوشانده، پخته و ضماد.
طب کهن: موردی یافت نشد.
کتیرا(باریجه) katirâ(bârije)
نام انگلیسی: Gum Tragacanth
نام محلی: انقوزه Anqoze، گون Gavan
بخش مورد استفاده: شیره یا صمغ زردرنگ گیاه
پراکنش: تقریبا در همه مناطق
مشخصات گیاه: گونها گیاهان بوتهای چوبی خارداری میباشند که به صورت کوسنی شکل در نقاط مختلف ایران گسترش فراوانی دارند. در ساقه بعضی از گونها، نوعی ماده صمغی فراهم میگردد که خودبهخود و یا بر اثر شکاف به خارج ترشح می شود. این ماده که به سهولت برروی ساقه خشک میگردد، پس از جمعآوری کتیرا نامیده می شود.
کتیرا قطعاتی مفتولی و سفیدرنگ یا ورقهای و زرد یا زرد متمایل به قهوهای بدون بو و کمی شیرین است که بهسرعت جذب آب نموده و متورم میگردد.
کتیرا در اثر تیغ زدن قسمت های ضخیم ساقه و ریشه گیاه گون بهوسیله کاردکهای مخصوص تولید میگردد. قبل از خراش دادن گیاه، خاک پای بوتهها خالی شده و چالهای ایجاد میگردد تا کتیرای تولید شده در آن جمع گردد. کار تیغ زدن بوتهها در اواخر اردیبهشت ماه هر سال شروع شده و هر پانزده روز یکبار تکرار میگردد. در نوبتهای اول تیغ زدن گیاه که سرعت خروج صمغ زیاد است، کتیرای مفتولی بهرنگ سفید و شفاف و به صورت قطعاتی پهن و باریک و منظم، عاری از ناخالصی و با کم شدن سرعت خروج صمغ، کتیرای خرمنی بهرنگ زرد تیره مایل به قهوهای و طبقهطبقه به اشکال پهن، ضخیم و نامنظم و گاهی دارای ناخالصی بهدست می آید. نوع اول کتیرا را در طبسنتی از طریق خوراکی و نوع دوم آن از راه جلدی مصرف مینمودند.
خواص درمانی: دنداندرد، پادرد، پوستهپوسته شدن صورت و لب، زخم، کرمک بچه کوچک، اسهال، شکستگی، درد مفاصل.
مصارف درمانی: برای درد دندان، تکهای از آنرا روی دندان میگذارند. برای رفع درد، تکهای از آنرا با آب میخورند. آنرا با دنبه مخلوط کرده روی موضعی که درد دارد میبندند و یا در روغن انداخته به موضع میمالند. برای رفع کرم یونجه آن را داخل کیسه میگذارند و ابتدای جوی آب قرار می دهند تا به همهجای زمین برسد.
روش مصرف: جوشانده، ضماد و خوراکی. ساقه گیاه را تیغ میزنند و ۳_۲ روز بعد شیره آنرا جمعآوری می کنند. قبلا از طرف دولت کارگرهایی شیره گیاهانرا میگرفتند و صادر میکردند. مردم پس از چرای گوسفندان که شیره گیاه بیرون می آید به جمعآوری آن میپردازند.
طب کهن: موردی یافت نشد.
گردو Gerdu
نام انگلیسی: walnut
نام محلی: گوردو Gurdu
بخش مورد استفاده: تمام بخشهای گیاه
پراکنش: در تمام منطقه رشد می کند.
مشخصات گیاه: درختی بزرگ و سایهافکن به ارتفاع تا ۲۰متر، برگها منفرد و از چندین برگچه تشکیل شدهاست. یکپایه، دارای گلهای نر و ماده، میوه در حالت تازه دارای پوسته سبز میباشد. پوسته سخت گردو چوبی است و داخل آن مغز گردو قرار گرفتهاست.
خواص درمانی: رفع ورم روده و معده، التیام لثههای ملتهب و دارای خونریزی، سفیدکننده دندان، رفع تورم لوزهها، ناراحتیهای پوستی، ورم بدن، تسکین دردهای ناشی از سرمازدگی، سنگ کلیه و کیسه صفرا، تقویت حواس و حافظه، تقویت قوای جنسی، برطرف کردن خال و زگیل، دفع حشرات و التیام محل گزیدگی
آخرین نظرات