جرات ورزی یعنی ملاحظه حقوق دیگران و در عین حال گرفتن حق خود. ویژگیهای این سبک عبارتند از: دادن پاسخهای خود انگیخته با لحنی دوستانه اما قاطع، نگاه کردن به دیگران، ذکر مسائل مهم، ابراز احساسات و عقاید، بها دادن به خود، نرنجاندن خود و دیگران؛ در این سبک، هدف شخص رعایت عدالت برای تمام طرفهای رابطه است(کاسبان و همکاران، ۱۳۸۷). جرات ورزی و پرخاشگری از یکدیگر متمایزند. پرخاشگر بودن به معنی دفاع از حقوق خود به شیوهای خصمانه است که فرد سعی می کند نیازها و خواسته های خود را از طریق غالب شدن، توهین و تحقیر دیگران برآورده کند که در این میان برای حقوق و خواسته دیگران اهمّیّتی قائل نیست. برای درک بیشتر تفاوت جرات ورزی(حدّ وسط برخورد منفعلانه و پرخاشگری) با هر یک از رفتار انفعالی و پرخاشگرانه به مثالهای زیر دقّت نمایید.
۱٫ فردی در صف خرید میخواهد خودش را جلوی شما جا بزند و میگوید: اجازه میدهید زودتر از شما خرید کنم؟ من عجله دارم.
پاسخ انفعالی: خیلی خوب؛
پاسخ پرخاشگرانه: آهای، میخواهی چه کار کنی، برو آخر صف بایست؛
پاسخ همراه با جرات ورزی: متأسفم، نمیتوانم، من هم عجله دارم.
۲٫ یکی از همکلاسیها جزوه درسی شما را برای شب امتحان طلب می کند.
پاسخ انفعالی: من خودم نیاز دارم، ولی باشد.
پاسخ پرخاشگرانه: خیلی پررو هستی که شب امتحان چنین تقاضایی میکنی، فراموشش کن.
پاسخ همراه با جرات ورزی: خوشحال میشدم به شما کمک کنم، از قبل برای مطالعه شب
امتحانی برنامه ریزی کردهام. ای کاش زودتر میگفتید(مهرابی زاده و همکاران، ۱۳۸۸).
رفتار جرئتورزانه با خودپنداره مثبت، عزت نفس، تسلط، خودبسندگی و اعتماد به نفس همگرایی و همبستگی دارد و رفتارهای غیر جرئتمندانه، بازدارنده و اجتنابی هستند و همبستگی مثبت و بالایی با ترسها، هراسها و اضطراب اجتماعی و انواع پرخاشگریهای درونی دارند(محامد، ۱۳۷۸). دلایل چندی وجود دارد که بروز رفتارهای قاطعانه را در افراد سبب میگردند. اصولاً رفتارهای قاطعانه باعث بالا رفتن احساس احترام به خود گردیده و اعتماد به نفس را افزایش می دهند و در عین حال نیاز انسان به اینکه دائماً مورد تأیید دیگران قرار گیرد را کاهش میدهد. در نتیجه اتخاذ این رفتارها احساس عدم امنیت درونی را از بین میبرند. از سوی دیگر دلیل عمدهای که باعث می شود افراد، رفتارهای جرئتمندانه را از خود بروز دهند به دست آوردن خویشتنداری میباشد. رفتارهای جرئتمندانه، باعث بالا رفتن اعتماد به نفس گردیده و در نتیجه فرد ارتباطات معنیدارتری با نزدیکان برقرار میسازد. بنابرین احساس عدم امنیت و آسیب پذیری فرد کاهش مییابد و تصور ذهنی مثبتی از خودش در او به وجود می آید. و به همین سبب احساس آرامش درونی ناشی از افزایش اعتماد به نفس و کفایت اجتماعی باعث تکرار رفتارهای جرئتمندانه در فرد می شود(محبی و همکاران، ۱۳۸۸).
جرات ورزی یا رفتار قاطعانه به شرح زیر تقسیم شده است:
رد قاطعانه[۳۷]: در این شیوه فرد به صورتی که اجتماع پسندانه باشد، درخواستهای تحمیلی دیگران را رد می کند.
بیان قاطعانه[۳۸]: در این شیوه فرد، توانایی بیان احساسات مثبت مثل قدردانی از دیگران، ابراز محبت، علاقه، بیان تمجید و ستایش را دارد.
درخواست قاطعانه[۳۹]: در این شیوه فرد، توانایی بیان و مطرح کردن درخواستهایی را از دیگران به منظور تسهیل تأمین نیازهای فردی یا رسیدن به اهداف خود دارد(صاحب الزمانی، ۱۳۸۸).
۲-۱-۳-۱- انواع جرات ورزی(ابراز وجود)
جرات ورزی(ابراز وجود) انواع مختلفی دارد(لنج و جاکوبوسی به نقل از محبی و همکاران) به پنج نوع آن اشاره میکنند:
ابراز وجود بنیادی[۴۰]: این نوع ابراز وجود شامل عمل ساده ابراز و اصرار بر حقوق، احساسات یا عقاید است. مثلاً وقتی کسی صحبت فرد را قطع می کند بتواند بگوید: ببخشید، دوست داشتم حرفهایم را تمام کنم(محبی و همکاران، ۱۳۸۸).
ابراز وجود همدلانه[۴۱]: در این حالت فرد با به رسمیت شناختن موقعیت یا احساسات طرف مقابل نشان میدهد که متوجه وضعیت آنها نیز هست. در این نوع ابراز وجود وقتی کسی صحبتهای فرد را قطع می کند میگوید: میدانم مایل هستید نظرتان را مطرح کنید اما ای کاش اجازه میدادید حرفهایم را تمام کنم(همان منبع).
ابراز وجود افزایشی[۴۲]: در این حالت فرد کار را با کمترین مقدار ابراز وجود شروع می کند و اگر طرف مقابل بیتفاوت بود به تدریج بر میزان ابراز وجود خود می افزاید(همان منبع).
ابراز وجود از طریق رویارویی: وقتی از این نوع ابراز وجود استفاده می شود که اعمال و گفتار طرف مقابل با هم تناقض دارند و باید به او نشان داده شود که آنچه میگوید و آنچه می کند فرق دارد. در نتیجه سخنگو آنچه در حال حاضر میخواهد را ابراز می کند. برای مثال: شما گفتید که خبر را سه شنبه تایپ کردید، اما امروز پنج شنبه است و خبری از تایپ نیست لطفاً همین حالا آن را تایپ کنید(همان منبع).
ابراز وجود«زبانی»[۴۳]: در این نوع ابراز وجود سخنگو به صراحت رفتار طرف مقابل، تأثیر آن بر زندگی یا احساساتش و علت درخواست خود از طرف مقابل برای تغیر رفتارش را توضیح میدهد. البته میتوان به انواع دیگر ابراز وجود اشاره کرد:
آخرین نظرات