هیسو(۲۰۱۱) در تحقیقی با عنوان “اثر شفاف سازی اطلاعات مالی بر رفتار سهامداران دربورس اوراق بهادار تایوان ” به بررسی نقش ابعاد شفاف سازی اطلاعات مالی در ا فزایش میزان سرمایه گذاری در بازار بورس پرداخت . نتایج تحقیق وی نشان دادند که رابطه مثبت و معناداری در ادراک سرمایه گذاران بورس از ابعاد شفاف سازی اطلاعات مالی و رفتار آن ها وجود دارد . و از میان ابعاد شفاف سازی، شفافیت ساختار مالکیت بیشترین تاثیر را دارد. هم چنین ادر اک سرمایه گذاران از ابعاد شفافیت با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی آن ها متفاوت است . و بین تجربه سرمایه گذاری در بورس و رفتار آنان نیز رابطه ای مثبت و معناداری است.
جو و کیم (۲۰۱۱) طی تحقیقی به بررسی موضوع افشا و شفافیت با مدیریت سود پرداختهاند نتیجه تحقیق آن ها در شرکتهای مورد بررسی تأیید نتایج تحقیقات قبلی مبنی بر وجود رابطه معکوس بین افشا و مدیریت سود بود .
شاو(۲۰۱۱) طی تحقیق به بررسی رابطه کیفیت افشا اطلاعات با مدیریت سود پرداختهاند نتیجه تحقیق آن ها این بود که شرکتهایی که کیفیت افشا اطلاعات بالاتری دارند نسبت به شرکتهایی که در رتبه پایین تری قرار دارند از ابزار مدیریت و دستکاری سود به میزان بیشتری استفاده کردهاند .
فراگر و همکاران (۲۰۱۲) در تحقیق خود بیان کردند افشا حسابداری با کیفیت بالا باعث کاهش ریسک اطلاعاتی میگردد و در نتیجه باعث تفاوت در پیشبینی تحلیلگران میشود. آن ها همچنین نتیجه گرفتند کیفیت افشا باعث کاهش هزینه سرمایه میشود.
لاورنس(۲۰۱۳) در تحقیقی تاثیر نسبت سرمایه گذاران حقیقی شرکت را بر کیفیت افشا اطلاعات شرکت ها مورد بررسی قرار داد و به این نتیجه رسید که در شرکت هایی که نسبت سرمایه گذاران حقیقی بیشتر میباشد، کیفیت افشا نسبت به سایر شرکت ها پایین تر میباشد.
ریب و ژائو(۲۰۱۳) در تحقیق خود رابطه بین تحصیلات، تجربه کاری و شبکه ارتباطات هیات مدیره با کیفیت افشا را مورد بررسی قرار دادند. نتایج یافته های آن ها حاکی از آن است که بین تحصیلات، تجربه کاری و شبکه ارتباطات هیات مدیره با کیفیت افشا رابطه مستقیم معناداری وجود دارد.
پیوتروسکی (۲۰۱۳) در تحقیق خود به این نتیجه رسید که شرکتهای با فرصتهای رشد بالا تمایل دارند تا کیفیت گزارشگری مالی و افشا پایینتری را ارائه دهند. برعکس، هنگامی که شرکتها در حال اتمام پروژه های سرمایه گذاری خود هستند و توان رشد بالقوه آتی آن ها پایینتر است، عدم تقارن اطلاعاتی کاهش یافته و در نتیجه کیفیت افشا افزایش مییابد.
فرناندز و فریدا (۲۰۱۴) طی تحقیقی به بررسی عامل نظامهای حقوقی و قانونی کشور ها بر شفافیت شرکتها پرداختهاند وبه این نتیجه رسیده اند که در کشورهایی که نظام قانونی مبتنی بر عرف دارند حمایت از حقوق مالکیت و شفافیت در خصوص سرمایه گذاران انفرادی در این زمینه بیشتر است .
تحقیقات داخلی
دستگیر و بزاز زاده (۱۳۸۲) در تحقیق خود تاثیر کیفیت افشا بر هزینه سهام عادی را مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحقیق آن ها نشان داد که افزایش میزان افشا موجب کاهش هزینه سهام عادی میشود. به عبارت دیگر سرمایه گذاران تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در شرکتهایی که دارای میزان افشا بیشتر یا ریسک کمتری هستند دارند.
علوی و حقیقت تحقیقی با عنوان (۱۳۸۷) “بررسی رابطه بین شفافیت سود حسابداری و بازده غیرعادی سهام” انجام دادند که در این تحقیق ارتباط بین شفافیت سود حسابداری و بازده غیرعادی سهام در دو حالت بررسی شده است. ابتدا رابطه بین این دو متغیر بدون در نظر گرفتن متغیرهای کنترلی آزمون شده است و سپس با اضافه کردن متغیرهای کنترلی این دو متغیر بررسی شده اند. آزمون فرضیه های تحقیق، با به کارگیری اطلاعات مالی ۹۲ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹ صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان میدهد ارتباط منفی و معنی داری بین شفافیت سود حسابداری و بازده غیرعادی سهام با و بدون وجود متغیرهای کنترلی در محیط بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد.
نوروش و حسینی(۱۳۸۸) به بررسی رابطه بین کیفیت افشا شرکتی (قابلیت اتکا و به موقع بودن) و مدیریت سود پرداختند. یافته های تحقیق نشان میدهد که بین کیفیت افشا شرکتی و مدیریت سود رابطه منفی وجود دارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه منفی معنادار بین به موقع بودن افشا شرکتی و مدیریت سود میباشد.
کمالیان و همکاران (۱۳۸۹) با بهره گرفتن از رویکرد داده کاوی به بررسی عوامل مؤثر بر امتیازات و رتبه افشای شرکتها پرداختند. این عوامل مؤثر شامل کیفیت مؤسسه حسابرسی کننده شرکت، بازده داراییها، نسبت بدهی و موظف یا غیر موظف بودن رئیس هیئت مدیره میباشند.
مهدوی پور و همکاران(۱۳۸۹) عوامل مؤثر بر افشای اطلاعات مالی از طریق اینترنت در وب سایت شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی نمودند. نتایج آن ها نشان داد که بین افشای اطلاعات مالی از طریق اینترنت(متغیر وابسته) و اندازه شرکت، اهرم و نوع صنعتی که شرکت در آن فعالیت میکند( متغیرهای مستقل)، رابطه معناداری وجود دارد. اما ارتباط معناداری بین متغیر وابسته و متغیر مستقل سودآوری شرکت مشاهده نگردید.
فخاری و محمدی(۱۳۹۰) در مطالعه خود تاثیر افشا اطلاعات بر نقد شوندگی سهام ( قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام) را بررسی نمود. برای تعیین درجه افشا اطلاعات توسط شرکتها، چک لیستی بر اساس استانداردهای حسابداری تهیه گردید. یافته های آن ها رابطه منفی معناداری بین افشا اطلاعات و شاخص نقدشوندگی سهام را نشان داد.
دستگیر و بزاز زاده (۱۳۹۰) در تحقیق خود تاثیر کیفیت افشا بر هزینه سهام عادی را مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحقیق آن ها نشان داد که افزایش میزان افشا موجب کاهش هزینه سهام عادی میشود. به عبارت دیگر سرمایه گذاران تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در شرکتهایی که دارای میزان افشا بیشتر یا ریسک کمتری هستند دارند.
ستایش و کاظم نژاد(۱۳۹۱) در تحقیقی تحت عنوان” شناسایی و تبیین عوامل مؤثر بر کیفیت افشای اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” به این نتیجه رسیدند که کیفیت افشا رابطه مستقیم و معناداری با سابقه، نقدینگی، سودآوری و اندازه مؤسسه حسابرسی و همچنین رابطه معکوس و معناداری با اهرم مالی و مالکیت خانوادگی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد. با این وجود آن ها شواهدی دال بر وجود رابطه معنادار بین کیفیت افشا با اندازه شرکت و ترکیب هیئت مدیره نیافتند .
حقیقت و بشیری (۱۳۹۱) در تحقیق خود نشان دادند که هر چه شرکتها ازمرحلهی تولد به مرحله بلوغ نزدیک میشوند بر کیفیت اطلاعات مالی آن ها و بر درجه انعطافپذیری آن ها افزوده میشود. نتیجه این تحقیق به صورت ضمنی نشان دهنده تلاش شرکتها در جهت حفظ ظرفیت خالی بدهی خود و استفاده بیشتر از نسبت سرمایه گذاران حقیقی در فرایند تأمین مالی است.
آخرین نظرات