۲-۳-۲) تحقیقات خارجی
برخی از تحقیقات انجام شده مرتبط با فرضیه های تحقیق در خارج از ایران به شرح زیر است :
-
-
- چو[۱۱۶](۱۹۹۸) ارتباط میان ساختار مالکیت ، سرمایه گذاری و ارزش شرکت را برای ۵۰۰ شرکت تولیدی فورچن در سال ۱۹۹۱ بررسی کرد . در بخش سرمایه گذاری شرکت ، ضمن انتخاب ۲۳۰ شرکت به عنوان نمونه ، هزینه ی سرمایه و هزینه تحقیق و عملیات مورد توجه قرار گرفته است . در بخش ارزش شرکت نیز Q توبین برای ۳۲۶ شرکت محاسبه شده است و فرضیه ی تعیین کنندگی سرمایه گذاری توسط ساختار مالکیت مورد بررسی قرار گرفته است . بر اساس نتایج رگرسیون حداقل مربعات معمولی[۱۱۷] در این تحقیق ، ساختار مالکیت بر سرمایه گذاری و ارزش شرکت مؤثر بوده است و همچنین بر اساس نتایج رگرسیون همزمان[۱۱۸]، سرمایه گذاری بر ارزش شرکت و ساختارمالکیت مؤثر بوده است و ارزش شرکت بر ساختار مالکیت ، تأثیرگذار و عکس آن صادق نبوده است . به ویژه ، رابطه ی بین ساختار مالکیت وQ توبین در ۷ درصد پایین سطح مالکیت ، مثبت و معنادار و بین ۷ تا ۳۸ درصد سطح مالکیت ، منفی و معنادار و بالای ۳۸ درصد ، این تأثیر مثبت و بی معنا بوده است (Cho.M.H,1998,pp 103-121 ) .
-
- استولز و شین[۱۱۹] (۲۰۰۰) تحقیقی را تحت عنوان ارزش شرکت ، ریسک و فرصت های رشد[۱۲۰] انجام دادند . این تحقیق با هدف تعیین ارتباط بین ارزش شرکت و ریسک انجام شده است و فرصت های رشد پیش روی شرکت و سرمایه گذاران را معرفی کردهاست . در این تحقیق ارزش شرکت با شاخص Q توبین اندازهگیری شده است . دوره زمانی این تحقیق ۱۹۶۵ تا ۱۹۹۲ است و جامعه آمار آن شامل کلیه شرکتهای ثبت شده در کامپستیت[۱۲۱] است .
Q توبین ، با افزایش ریسک سیستماتیک افزایش یافته ولی با افزایش ریسک غیر سیستماتیک کاهش مییابد . افزایش در ریسک کلی شرکت نیز باعث کاهش در Q توبین میگردد . یعنی Q توبین با ریسک سیستماتیک شرکت نسبت مستقیم و با ریسک غیر سیستماتیک و ریسک کلی آن رابطه معکوس دارد . این نتیجه در طی زمان در چند نمونه تأیید شده است بجز در مورد شرکتهای بسیار بزرگ . Q عبارت است از ارزش بازار سرمایه (E) بعلاوه بدهی (D) تقسیم بر داراییها (A) یعنی . در اینجا بدهی بر اساس ارزش دفتری محاسبه میشود . زیرا محاسبه ارزش بازار آن امکان پذیر نیست . همچنین در این تحقیق سنجشهای مختلفی از ریسک به کار رفته است اما عمدتاًً منظور از ریسک ، ریسک کلی است که به معنی جمع ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک است . نتایج آزمون فرضیه های تحقیق به این صورت است :
۱ـ امکانات رشد : افزایش در نوسانات ، ارزش امکانات رشد را افزایش میدهد . از آنجایی که امکانات رشد بخشی از A-V (A ارزش داراییهای شرکت و V ارزش خود شرکت) میباشد، افزایش در ارزش امکانات رشد موجب افزایش Q میشود .
۲ـ هزینه ریسک : نظریه های ساختار سرمایه ثابت موجود و نظریه های مدیریت ریسک نشان میدهد که یک ارتباط منفی بین تغییرات غیرمنتظره در ریسک وQ وجود دارد .
۳ـ فرض ثابت بودن ارزش دفتری داراییها : افزایش در ریسک ، موجب افزایش در ارزش سرمایه میشود . چه بسا با وجود ریسک ثابت برای ارزش شرکت و با وجود بدهی ثابت ، افزایش در ارزش شرکت موجب کاهش نوسانات سرمایه میشود . با فرض ثابت بودن نوسانات ارزش شرکت ، یک ارتباط منفی بین تغییرات در ریسک سرمایه و تغییرات در Q وجود دارد و این ارتباط منفی میبایست برای شرکتهای دارای بدهی زیاد ، بیشتر باشد . علاوه بر این ، مدل قیمت گذاری اختیار معامله دلالت بر این دارد که ارتباط بین ریسک و ارزش شرکت بیتناسب است .
در این تحقیق ، وجود یک ارتباط مثبت بین تغییرات و ریسک سیستماتیک و تغییرات در Q و وجود یک ارتباط منفی بین تغییرات در ریسک غیر سیستماتیک و Q تأیید گردید . این ارتباطات در طی زمان و برای ویژگیهای مختلفی صدق میکند . همچنین بین تغییرات ریسک کلی و Q نیز یک رابطه منفی وجود دارد ، به طور آشکارا ارتباط اخیر در مورد شرکت های بزرگ صدق نمیکند . یک توضیح احتمالی این حالت میتواند این باشد که شرکتهای بزرگ به علت دسترسی آسانتر به بازارهای مالی و به صرفه بودن مدیریت ریسک در آن ها ، کمتر به ریسک اهمیت میدهند (Stulz & Shin , 2000) .
-
- آلایانیس و وستون[۱۲۲](۲۰۰۱) تحقیقی را بر روی استفاده از مشتقات ارز خارجی و تأثیر آن بر ارزش شرکت ها انجام دادند . این تحقیق بر روی ۷۲۰ شرکت غیرمالی بزرگ صورت گرفته و بازه ی زمانی آن از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵ بوده است . نتایج تحقیق حاکی از آن بود که ارتباط مثبتی بین استفاده از مشتقات ارز خارجی و Q توبین وجود داشته و این میتواند بر ارزش شرکت ها مؤثر واقع گردد (Allayannis & Weston,2001,pp 243-276) .
-
- ناصر و جوید[۱۲۳](۲۰۰۲) به ارتباط بین سیاست تقسیم سود ، ساختار سرمایه ، سودآوری و ارزش شرکت در کشور تونس پرداختند . در این تحقیق از داده های تابلویی نامتعادل استفاده شده است . خلاصه یافته های اصلی تحقیق حاکی از آن است که سودآوری و نسبت اهرم ، تأثیر مثبت بر ارزش شرکت دارد در حالی که پرداخت سود تأثیر معکوس بر ارزش شرکت ها دارد (Naceur.B &Goaied.M,2002,pp 843-849) .
- گای و همکاران[۱۲۴] (۲۰۰۳) تحقیقی را تحت عنوان ” شرکت ها به چه میزانی با بهره گرفتن از مشتقات مالی پوشش ریسک را انجام میدهند” انجام دادند . آن ها در این تحقیق میزان نوسان های ریسک را در ۲۳۴ شرکت غیر مالی بزرگ که از مشتقات مالی استفاده میکردند بررسی نمودند . آن ها با بهره گرفتن از پایگاه داده ای کامپستیت ، اطلاعات سالانه ۱۰۰۰ شرکت را که دارای بیشترین ارزش بازار بودند طی سال های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۷ تهیه نمودند . به منظور تخمین میزان پوشش ریسک نیز سه فرض را که نشان دهنده اهمیت مشتقات مالی بود در نظر گرفتند که عبارتند از :
-
- فرض نمودند که تمامی شرکت هایی که از مشتقات برای پوشش ریسک استفاده نموده اند ، ریسک آن ها سیر نزولی مییابد .
-
- حساسیت هر یک از مشتقات مالی شرکت ها را نسبت به نرخ بهره ، نرخ ارز و قیمت کالا برآورد نمایند .
- فرض نمودند که اثرات نرخ بهره و نرخ ارز و قیمت کالا بر جریان های نقدی و ارزش شرکت ها اثر مثبت دارد .
نتایج تحقیق حاکی از آن بود که تعداد کمی از شرکت های غیر مالی که از مشتقات مالی استفاده کردهاند در معرض ریسک قرار گرفته اند و بخش زیادی از ریسک آن ها پوشش داده شده و منجر به افزایش عملکرد و ارزش شرکت ها گشته است (Guay,2003,pp 423-461) .
آخرین نظرات