۳-۵- روش های تجزیه و تحلیل آماری مورد استفاده
تاپسیس[۱۸] فازی به معنی روش های ترجیح بر اساس مشابهت به راه حل ایدهآل است، به دلیل سادگی و ماهیت قابل برنامه ریزی آن به عنوان یکی از تکنیکهایmamdm به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. این تکنیک اولین بار توسط هوانگ و یون[۱۹] در سال ۱۹۸۱ مطرح و برای رتبه بندی گزینه ها به کار گرفته شد(تانسل[۲۰]، ۲۰۱۲).
در این روش m گزینه به وسیله n شاخص ارزیابی میشود. منطق اصولی این مدل راهحل ایدهآل (مثبت) و راهحل ایدهآل منفی را تعریف میکند. راه حل ایده آل (مثبت) راه حلی است که معیار سود را افزایش و معیار هزینه را کاهش میدهد. گزینه بهینه، گزینه ای است که کمترین فاصله از راه حل ایدهآل و در عین حال دورترین فاصله از راه حل ایدهآل منفی دارد. اساس این تکنیک، تعیین بهترین گزینه بر مبنای مفهوم راه حل ایده آل میباشد. به عبارتی در رتبهبندی گزینهها به این روش، گزینه هایی که بیشترین تشابه را با راهحل ایده آل داشته باشند، رتبه بالاتری کسب میکنند (حبیبی، آرش. ایزدیار، صدیقه. سرافرازی، اعظم. ۱۳۹۳).
تکنیک ویکور[۲۱] فازی اولین بار توسط اپریکوویچ در سال ۱۹۹۸ به منظور حل مسایل تصمیم گیری چند معیاره و دستیابی به بهترین راه حل توافقی معرفی شد. این روش جهت رتبه بندی و انتخاب گزینه ها با توجه به مجموعه ای از شاخص های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. هدف اصلی روش ویکور فازی نزدیکی بیشتر گزینه ها به جواب ایدهآل در هر شاخص است، بطورکلی که رتبه بندی گزینه ها بر اساس این هدف صورت میگیرد.
روش ویکور فازی برای تعیین راه حل توافقی مسئله چندمعیاره فازی توسعه یافته است، و نشاندهنده عملکرد یک روش تصمیمگیری چندمعیاره برای انتخاب بهترین گزینه (توافقی) میباشد. گزینهها را میتوان ایجاد نمود و با مدلهای ریاضیاتی، مدلهای فیزیکی و یا به وسیله آزمایشات بر روی سیستم موجود یا دیگر سیستمهای مشابه، مورد آزمون قرار داد. محدودیتها به عنوان اهداف با اولویت بالا تلقی میشوند که باید در فرایند ارزیابی گزینهها لحاظ شوند (حبیبی، آرش. ایزدیار، صدیقه. سرافرازی، اعظم. ۱۳۹۳).
چهارچوب اجرایی این تحقیق بدین صورت تشریح میشود: در ابتدا، پس از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز به روش مطالعات کتابخانهای و بررسی انواع متون فارسی و انگلیسی در ارتباط با موضوع، و با بهره گرفتن از روش میدانی و از طریق مراجعه به مراکز درمانی سازمان تامین اجتماعی استان یزد، گفتگو و مذاکره با متخصصان، مؤلفه های مهم در انتخاب الگوهای مناسب بودجه ریزی شامل: ۱- تخصیص بهینه منابع ۲- سازگاری با وظایف سازمان ۳- کارایی ۴- عقلاییتربودن بودجه ۵- تامینکننده اهداف سازمان ۶- امکان مقایسه پروژه ها و برنامه ها ۷- سادگی اجرا ۸- سهولت کنترل عملیات ۹- پاسخگوبودن ۱۰- شفاف بودن بودجه ۱۱- انعطافپذیری ۱۲- مشارکت گروهی ۱۳- سهولت کنترل بودجه، شناسایی شدند.
سپس با طراحی پرسشنامه با طیف ۵ تایی لیکرت، و ارجاع آن به ۵ تن از اساتید و کارشناسان خبره، نظرات آن ها جمع آوری شد. با بهره گرفتن از داده ها و نرم افزار تاپسیس فازی، رتبه بندی انجام شد. که از میان ۱۳ عامل، ۱۰ عامل در اولویت قرار گرفتند. در ادامه با این ۱۰ مؤلفه، ( ۱- تأمین کننده اهداف سازمان ۲- شفاف بودن بودجه ۳- تخصیص بهینه منابع ۴- انعطافپذیری ۵- سهولت کنترل بودجه ۶- سازگاری با وظایف سازمان ۷- پاسخگو بودن ۸- سهولت کنترل عملیات ۹- امکان مشارکت گروهی ۱۰- سادگی اجرا)، پرسشنامه دیگری با طیف ۷ تایی لیکرت، طراحی گردید.
با بهره گرفتن از این پرسشنامه (جدول شماره ۳-۲) و با توجه به عوامل ارزیابی، الگوهای مناسب بودجه ریزی شامل: ۱- عملیاتی ۲- برنامهای ۳- طرح و برنامه ۴- افزایشی ۵- بر مبنای صفر ۶- متداول یا سنتی ۷-متمرکز ۸- بر مبنای هدف، مورد ارزیابی پاسخ دهندگان قرارگرفت تا با توجه به اطلاعات و داده ها، الگوهای مناسب بودجه ریزی را انتخاب و رتبه بندی کرد. بنابرین پرسشنامه را بین جامعه آماری(۲۱ نفر از کارشناسان بودجه) توزیع شد. پس از جمع آوری اطلاعات داده ها را با بهره گرفتن از نرم افزار ویکورفازی فازی رتبه بندی صورت گرفت.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
-
- – Budgeting ↑
-
- – Budgeting model ↑
-
- – social Security organization ↑
-
- -The Tecnique for Order Preferenes by Similarity to an Sulation (TOPSIS)۵- The VlseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno resenje ↑
-
- – Maky ↑
-
- – Traditional Budgeting ↑
-
- Incremental Budgeting ↑
-
- – Program Budgeting ↑
-
- -Planning Programming Budgeting System ↑
-
- – Zero Based Budgeting ↑
-
- — Management by objective ↑
-
- – Outcome ↑
-
- – Performance Budgeting ↑
-
- -Activity Based Management ↑
-
- -Validity ↑
-
- – Reliability ↑
-
- -The Tecnique for Order Preferenes by Similarity to an Sulation (TOPSIS) ↑
-
- -Huang & Yoon ↑
-
- – tansel ↑
آخرین نظرات