(۲)
مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه کمک میکند تا ریسک سرمایه گذاری و نرخ بازده مورد انتظار محاسبه شود. نقطه آغاز این مدل، نرخ بازده بدون ریسک است. به این نرخ پاداش اضافه می شود که سرمایه گذاران به دلیل پذیرش ریسک بیشتر انتظار آن را دارند. بنابرین واحد اندازه گیری ریسک سیستماتیک مربوط به سهام است که در واقع درجه حساسیت تغییرپذیری بازده سهم را نسبت به تغییرپذیری بازده بازار اندازه گیری میکند. فیشر و همکاران (۱۹۷۲) که در آزمون تجربی مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای وجود دارد یک رابطه خطی بین بازدهی پرتفوی سهام و بتای آن ها را مورد بررسی قرار دادند. آن ها روند قیمت سهام شرکت های بورس اوراق بهادار نیویورک را در فاصله زمانی (۱۹۳۱-۱۹۶۵) مورد مطالعه قرار دادند. این پژوهش نشان دادند که ارتباط بین ریسک و بازده خطی میباشد و می توان آن را با معامله فوق نشان داد. (فتحی و همکاران، ۱۳۹۱، ص ۲ و ۳)
دارایی جاری عبارت است، از وجه نقد و یا دارایی های دیگری که به طور معقول انتظار می رود در طی چرخه عادی عملیاتی واحد تجاری و یا دوره مالی، هر کدام که کوتاه تر باشد به وجه نقد تبدیل شده و یا مصرف شود و یا آنکه فروخته شود.
۱-۹- دارایی های جاری
۱-۹-۱- موجودی نقد (صندوق، بانک، تنخواه و سرمایه گذاری کوتاه مدت)
حسابها و اسناد دریافتنی تجاری
حسابها و اسناد دریافتنی غیرتجاری
موجودی ها (مواد، کالای در جریان کالای ساخته شده)
سفارشات مواد و کالا (کالای بین راهی و سفارشات)
پیش پرداختها (کهزادی، ۱۳۹۱، ص ۱)
۱-۹-۲-معادله حسابداری
معادله اساسی حسابداری مبنا و شالوده سیستم حسابداری دو طرفه است. بر اساس این معادله می توان هر یک از معاملات و عملیات و رویدادهای دارای اثر مالی را تجزیه و تحلیل و آثار آن را بر عناصر معادله تعیین کرد. رابطه بین دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سرمایه در معادله حسابداری زیر نشان داده شده است:
دارایی ها = بدهی ها + حقوق صاحبان سرمایه
۱-۹-۳-دارایی ها
اموال و حقوق مالی متعلق به هر مؤسسه است که قابل تقویم به پول و دارای منافع آتی میباشد. در این تعریف منظور از اموال انواع دارایی مشهود و قابل لمس و رویت مانند موجودی نقدی ملزومات، اثاثه، ساختمان و غیره میباشد و منظور از حقوق مالی، اقسام دیگر دارایی مانند مطالبات از اشخاص حقیقی و حقوقی (حسابهای دریافتنی، اسناد دریافتنی) حق اختراع، سرقفلی و نظیر آن میباشد.
تقسیم دارایی ها به ترتیب قدرت نقدشوندگی
۱- دارایی های جاری
۲- دارایی های ثابت
۳- دارایی های نامشهود
۴- سایر دارایی ها
دارایی های جاری
دارایی هایی که بیشترین قابلیت نقدشوندگی را دارا هستند مانند تنخواه گردان، موجودی نقد، سرمایه گذاری کوتاه مدت یا موقت، سرمایه گذاری کوتاه مدت بانکی، حسابهای دریافتنی (بدهکاران)، ارزش خالص بازیافتنی، اسناد دریافتنی (سفته، برات)، موجودی کالا و مواد (مانده مواد- کالای در جریان ساخت- کالای ساخته شده- قطعات و لوازم خانگی-موجودی ملزومات) ، پیش پرداخت اثاثه، پیش پرداخت های (کوتاه مدت)، پیش پرداخت هزینه بیمه، پیش پرداخت بیمه اموال و غیره، درآمد اجاره دریافتنی.
– موجودی نقدی: وجوه نقدی است که در محل مؤسسه در یک صندوق نگهداری می شود. معمولاً مؤسسات اعم از بازرگانی و غیره بازرگانی منابع عمده وجوه نقد را در بانک نگهداری میکنند که تحت همین عنوان و بانک در حساب ها منعکس میگردد و جزء دارایی هاست.
– حسابهای دریافتنی: این حسابها نشان دهنده میزان مطالبات مؤسسه از افراد و موسساتی است که به مؤسسه بدهکار هستند. ولی برای بدهی خود اسناد تجارتی (مانند سفته و برات) به مؤسسه ندادهاند.
– اسناد دریافتنی: اسناد دریافتنی (اسناد وصولی) اسنادی از قبیل سفته و برات میباشند که می بایست وجوه مربوط به آن ها در موعد (سررسید) معین توسط بدهکاران مؤسسه تادیه گردد.
– ملزومات: آن دسته از مواد و لوازمی را گویند که به طور روزانه مقداری و یا تعدادی از آن ها مصرف می شود مانند لوازم التحریر.
دارایی های ثابت:
سرمایه گذاری بلند مدت، سرمایه گذاری در سهام عادی، سپرده بازخرید اوراق قرضه، سپرده بلند مدت بانکی، وجوه سپرده برای توسعه آتی کارخانه، سپرده مزایای پایان خدمت، وام به کارکنان، پول برای خرید ماشین آلات جدید، پیش پرداخت بلند مدت واحدهای فرعی، زمین، ساختمان، پیش پرداخت بلند مدت (دارایی های سرمایه ای)، دارایی های بلند مدت استیجاری، تجهیزات و اثاثه.
– اثاثه: منظور از اثاثه وسایلی از قبیل میز، صندلی، قفسه، ماشین تحریر، ماشین حساب و غیره است.
– ساختمان: محلی است که مؤسسه در آن مستقر میباشد و وسایل، مدارک و اسناد مربوط به فعالیت های مالی در آن نگهداری میگردد. این نوع دارایی ها از اقلام مصرف نشدنی به شمار میآیند که به تدریج مستهلک میشوند تا روزی که غیرقابل استفاده گردند (دارایی های ثابت). باید توجه داشت که اقلام مربوط به دارایی ها، با قیمت تمام شده (نه با قیمت روز در بازار) در دفاتر ثبت گردیده با همان ارزش در صورت حساب های مالی منعکس میشوند.
دارایی های نامشهود:
سرقفلی، حق الاختراع، حق الامتیاز، علایم تجاری
سایر دارایی ها:
زمین خریداری شده برای احداث ساختمان در آینده، وجوه مسدود شده بانکی، اسناد دریافتنی بلندمدت، مخارج تأسيس، مخارج قبل از بهره برداری، مخارج سرمایه ای، پیش پرداخت بلندمدت هزینه بیمه، ماشین آلات از رده خارج و آماده برای فروش. (وب سایت دکتر حسینی)
خلاصه فصل
در این فصل به ارائه کلیات تحقیق پرداخته شدوطرح کلی تحقیق مشخص گردید ،موارد ذکرشده در این فصل شامل مقدمه ،بیان مسئله تحقیق،اهمیت ضرورت تحقیق ،اهداف اساسی تحقیق ،چارچوب نظری ، فرضیه های تحقیق میباشد .
فصل دوم
مروری بر ادبیات تحقیق
آخرین نظرات