گیتزمن و آیرلند (۲۰۰۵) با بررسی رابطه بین افشا و هزینه سرمایه شرکتهای بورس اوراق بهادار لندن به این نتیجه رسیدند که بین افشا و هزینه سرمایه رابطه ای منفی وجود دارد. البته، این رابطه فقط برای شرکتهایی معنادار است که سیاستهای جسورانه حسابداری را اتخاذ میکنند. ژانگ و دینگ( ۲۰۰۶) به بررسی رابطه بین افشا و هزینه سرمایه شرکت های بازار سرمایه چین پرداختند. یافته ها حاکی از آن است که بین افشا و هزینه سرمایه رابطه ای معکوس وجود دارد.
براون و هایلجیست (۲۰۰۷) به بررسی رابطه بین کیفیت افشا و عدم تقارن اطلاعاتی پرداختند . نتایج نشان میدهد که کیفیت افشا به طور معکوس به عدم تقارن اطلاعاتی مرتبط است. همچنین ، بین کیفیت افشا و میزان معاملات
سهامداران نی که دسترسی به اطلاعات محرمانه دارند، رابطه ای معکوس وجود دارد. علاوه بر آن، با توجه به یافته های قبلی مبنی بر این که هزینه سرمایه با افزایش عدم تقارن اطلاعاتی، افزایش مییابد، نتایج بیانگر این است که شرکت های با کیفیت افشای بیشتر، هزینه سرمایه پایین تری دارند. اسپینوسا و ترومبتا (۲۰۰۷) با بررسی شرکتهای اسپانیایی به این نتیجه رسیدند که رابطه بین افشا و هزینه سرمایه تحت تأثیر سیاست حسابداری انتخاب شده قرار میگیرد . اسپینوسا و همکاران (۲۰۰۸) به بررسی رابطه بین افشا و نقدشوندگی شرکت های بورس اوراق بهادار مادرید پرداختند. نتایج حاکی از آن است که بین افشا و نقدشوندگی رابطه ای مستقیم وجود دارد.
۱۵ – ۲ . خلاصه فصل
در این فصل مبانی نظری و پیشینه تحقیق در ارتباط با موضوعات پژوهش بیان گردید ابتدا مبانی نظری در ارتباط با تناوب گزارشگری مالی و سپس عدم تقارن اطلاعاتی بیان گردید همچنین در ادامه مباحث مرتبط با هزینه سرمایه مطرح شد و در پایان تحقیقات انجام شده در سالهای و همچنین مقالات و پایان نامه های گذشته بیان گردید.
فصل سوم : روش تحقیق
فصل سوم
روش تحقیق
۱ – ۳ . مقدمه
در این فصل ابتدا در رابطه با روش تحقیق ،جامعه آماری و نمونه آماری بحث می شود.در ادامه فرضیات و مباحثی نظری آن ها را بحث خواهیم کرد وسپس شیوه استخراج مدلهابررسی کرده وتعریف عملیاتی متغیر های اصلی ومتغیر های کنترلی را بیان خواهیم کرد.آخرین بخش نیز شامل روش های گرد آوری اطلاعات ،روش های آماری مورد استفاده برای آزمون فرضیهها وخلاصه فصل است.
۲ – ۳ . روش تحقیق
این تحقیق،ازلحاظ هدف، کاربردی و به جهت نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی است این روش در پژوهش هایی سودمند میباشد که هدف آن ها کشف رابطه بین متغیر ها است در این تحقیق تلاش می شود که همبستگی بین متغیرهای تحقیق آزمون شود. این تحقیق از نوع تحقیقات پس رویدادی است زیرا اطلاعات گذشته برای آزمون فرضیات استفاده می شود. این تحقیق از نوع تحقیقات همبستگی میباشد. تحقیق همبستگی، زمانی به کار می رود که محقّق دو یا چند دسته از اطلاعات مختلف(در قالب متغیّرهای مستقل) مربوط به یک گروه از دو یا چند گروه را در اختیار دارد و هدف مطالعه میزان تغییرات دو یا چند عامل در اثر تغییرات یک یا چند عامل دیگر میباشد.و همچنین این پژوهش مبتنی بر اطلاعات واقعی بازار سهام ،صورتهای مالی ،یادداشت همراه صورتهای مالی و گزارشهای مجامع شرکت هاست .در این تحقیق با برداشت مستقیم اطلاعات مورد نیاز از صورتهای مالی وسایت سازمان بورس،مجموع داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیهها جمع آوری شده است.پس از انتخاب شرکت های نمونه وطبقه بندی آن ها در سطح صنایع،جهت انجام برخی محاسبات از نرم افزار صفحه گسترده اکسل استفاده شده است وبرای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار های آماری مانند spss ضریب همبستگی و آزمون های آماری مربوطه بین آن ها استفاده می شود.
۳ – ۳ . جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از کلیه ی عناصر و افرادی که در یک مقیاس جغرافیایی(جهانی یا منطقه ای )دارای یک یا چند صفت مشترک باشند(حافظ نیا،۱۳۸۲،ص۱۱۹) .جامعه آماری این تحقیق کلیه گروهای صنعت بورس اوراق بهادار تهران میباشد که از سال ۱۳۸۵الی ۱۳۹۰در بازار بورس فعال بوده اند.
جدول ۱-۳ . جامعه آماری گروهای صنعت طبقه بندی شده در بورس در جدول زیر نشان داده شده است.
- استخراج فلزات اساسی ۱۶-حمل ونقل ،انبار داری وارتباطات
- ماشین آلات وتجهیزات ۱۷-کانه های فلزی
- انتشار وجاپ ۱۸-قند وشکر
- مواد دارویی ۱۹-زراعت
- مواد شیمیایی ۲۰-استخراج زغال سنگ
- دستگاه های برقی ۲۱-محصولات کاغذی
- خودرو و قطعات ۲۲-رایانه
- محصولات فلزی ۲۳-ابزار پزشکی
- مواد غذایی بجز قند وشکر ۲۴-لاستیک وپلاستیک
- وسایل ارتباطی ۲۵-سیمان-آهک وگچ
- پیمانکاری صنعتی ۲۶-شرکتهای چند رشته ای صنعتی
- فراورده های نفتی،کک وسوخت هسته ای ۲۷-سایر واسطه گری های مالی
- مبلمان ومصنوعات دیگر ۲۸- محصولات چوبی
- استخراج سایر معادن ۲۹-کاسی و سرامیک
- منسوجات
۴ – ۳ . نمونه آماری
نمونه آماری عبارت است از تعداد محدودی از آحاد جامعه آماری که بیان کننده ویژگی های اصلی جامعه باشد (عادل آذر،۱۳۸۴،ج۱،ص۶).در این تحقیق برای بررسی ارتباط بین افشاگری اطلاعات مالی بر عدم تقارن اطلاعات از اطلاعات ۶ سال استفاده شده و همچنین برای بررسی تاثیر افشاگری اطلاعات مالی برهزینه سرمایه از اطلاعات ۶ سال شرکت استفاده شده است .برای تعیین نمونه مورد مطالعه، شرکت های عضو هر گروه صنعت باید ویژگیهای زیر را داشته باشد.
پایان سال مالی آن ها ۲۹ اسفند ماه باشد،
از سال۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰، در بورس حضور داشته باشند،
شرکت بین سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ ، تغییر سال مالی نداشته باشد،
شرکت نباید در گروه واسطه گری مالی باشد(بانک ها، نهاد ها، سرمایه گزاری ها و..)
اطلاعات مورد نیاز شرکت، در دسترس باشد.
با توجه به شرایط بالا از جامعه آماری ۸۱ شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردیده و محاسبات بر روی آن ها صور ت گرفته است. در جدول ۲-۳ شرکتهای دارای واسطه گری مالی نشان داده شده است.
جدول ۲ – ۳ . گروههای صنعتی که به دلیل واسطه گری مالی حذف شده اند.
بانکها ،مؤسسات اعتباری وسایر نهاد های پولی سایر واسطه گری های مالی
سرمایه گذاریها بیمه غیر از بیمه عمر
شرکت های چند رشته ای صنعتی
جدول ۳ -۳ . گروههای صنایع باقی مانده که نمونه آماری را تشکیل میدهند.
استخراج فلزات اساسی حمل ونقل ،انبار داری وارتباطات
ماشین آلات وتجهیزات کانه های فلزی
مواد دارویی منسوجات
مواد شیمیایی کاسی و سرامیک
دستگاه های برقی محصولات کاغذی
خودرو و قطعات رایانه
محصولات فلزی ابزار پزشکی
مواد غذایی بجز قند وشکر لاستیک وپلاستیک
وسایل ارتباطی سیمان-آهک وگچ
آخرین نظرات