در این نوع گردشگری، اقامتگاه و سکونت گاهی در مزارع روستایی برای گردشگران در نظر گرفته میشود، چنانچه با اقامت در مزرعهها، علاوه بر شرکت در فعالیتهای اقتصادی و کشاورزی مربوط به مزرعه، میتوانند از تمامی جاذبه های طبیعی و فعالیتهای تفریحی در مناطق روستایی برخوردار شوند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
گردشگری سبز
با وجود تداخل معنایی اصطلاح توریسم سبز با توریسم روستایی، نوعی از گردشگری در مناطق سرسبز را توریسم سبز میدانند که از رویکرد توسعه پایدار در صنعت توریسم روستایی به وجود میآید. از آنجا که توریسم سبز، بهترین رویکرد برای توسعه ارتباط همزیستی بین محیط زیست طبیعی و اجتماعی برآورد میشود، تحت عنوان نامهایی مانند توریسم مسئول، توریسم انعطاف پذیر و توریسم سودمند قرار میگیرد که با توجه به اثرات زیان باری که برخی از گردشگران در نواحی روستایی ایجاد میکنند، کارآمدترین و بهینهترین رویکرد توریسم طبیعت گرای روستایی را شامل میشود. انجمن بینالمللی توریسم سبز (GTA, 2004) اهدافی را برای توریسم سبز در مناطق روستایی در نظر میگیرد که در جدول (۲-۵) به آنها اشاره شده است.
جدول (۲-۲) اهداف گردشگری سبز
احساس مسئولیت در حفاظت محیط زیست | ۱) حفاظت، نگهداری و بهبود بخشی طبیعت و منابع طبیعی ۲) تلاش برای طولانی سازی زندگی اکوسیستمهای طبیعی ۳) تلاش در نگهداری و حفاظت حیات وحش ۴) ایجاد فرهنگ توجه به محیط زیست و اکوسیستمهای طبیعی |
احیای اقتصاد محلی/ روستایی | ۱) بهبود میزان درآمد خانوارهای روستایی ۲) بهبود اشتغال جوانان و زنان روستایی در زمینه تولید صنایع دستی ۳) تضمین پایداری اقتصادی روستایی در بستر «معیشت پایدار» |
حساسیتهای فرهنگی/ بومی | ۱) احترام و پاس داشت تنوع فرهنگی و تاریخی در مناطق روستایی ۲) اغتنای فرهنگ بومی میزان با حفظ ارزشهای بومی و سنتی ۳- نگهداری و بازسازی ابنیه تاریخی و مواریث فرهنگی بومی روستایی |
ارزشهای حصل از فرایند توریسم روستایی | ۱) افزایش مشارکتهای روستایی و محلی ۲) تقویت تعامل و رابطه سالم میان طبیعت، روستاییان و گردشگران |
منبع: GTA ، ۲۰۰۴
اثرات توسعه گردشگری روستایی
نتایج بدست آمده از یک فرایند پیچیدهی تغییر و مبادلهی بین گردشگران، سکونتگاههای میزبان و مقصدها را شامل میشود (۲۰۰۴:۱۴،yoon)، این اثرات ممکن است تغییراتی را در زندگی مردم جامعهی میزبان به واسطه تماس مستقیم اهالی و ساکنان با گردشگران به وجود آورد و یا احتمال دارد در هنر، عادات و رسوم و معماری سبک زندگی روزانه رخ دهد، اثرات فرهنگی و اجتماعی گردشگری، سرانجام زمانی که گردشگری باعث تغییراتی در پارامترهای فیزیکی و کالبدی محیط زندگی جامعه میزبان شود با عنوان اثرات زیست محیطی معرفی میشود (وای، گی، ۳۲۷:۱۳۸۶).
پیامدهای گردشگری اغلب در یک چارچوب نظریه ای شامل: اثرات اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی و فرهنگی بررسی میشود، این اثرات جدا از یکدیگر نیستند و در یک حوزهی تعاملی با «اثرات اجتماعی» عمل میکند. از دیدگاه باتلر تغییرات اجتماعی حاصل از گردشگری متأثر از دو دسته عوامل مرتبط با گردشگران و ناحیهی مقصد است:
الف- عوامل مرتبط با گردشگران: تعداد بازدیدکنندگان، طول مدت اقامت بازدید کنندگان، ویژگی قومی و اقتصادی بازدید کنندگان
ب- عوامل مرتبط با ناحیهی مقصد:
گردشگری پایدار، سطح استانداردهای زندگی جوامع را بهبود بخشیده، در پی ارتقای کیفیت تجربه گردشگران است و حفظ محیط زیست را که جامعهی میزبان و گردشگران به آن وابستهاند، به دنبال دارد. رویکرد گردشگری پایدار، یکی از کارآمدترین رویکردهای جایگزین برای توسعه بوده، که توان بالقوه ای در کاهش آثار منفی حاصل از گردشگری انبوه دارد (cherz, 2005:381).
از جمله مزایای بی شمار گسترش گردشگری روستایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) تنوع اقتصاد روستایی در کنار دیگر بخشهای اقتصادی
۲) بالا بردن سطوح درآمدی خانوارهای روستایی
۳) ایجاد نوعی احساس غرور و افتخار در بین مردم محلی نسبت به فرهنگ و تمدن خود
۴- افزایش مصرف کنندگان جدید محصولات کشاورزی
۵- کمک به احیا و توسعه سنتها، هنرها و صنایع محلی
۶- پیشرفت بهبود فرهنگ، ارتباط و درک درون منطقه ای
۷- افزایش پایداری در طولانی مدت برای تجارت کشاورزی
۸- درک و توجه بیشتر به اهمیت نگهداری زمینهای مورد استفاده (حسینی، ۶:۱۳۸۷).
در جدول (۲-۶) پیامد های مثبت و منفی اقتصادی و در جدول (۲-۷) پیامد های مثبت و منفی اجتماعی-فرهنگی و در جدول (۲-۸) پیامد های منفی ناشی از توسعه گردشگری بر روی محیط شرح داده شده است.
جدول (۲-۳) پیامدهای اقتصادی گردشگری بر روی سکونتگاه های روستایی
آخرین نظرات